Roušky nejen kvůli covidu, ale kvůli infekcím obecně. Liberecká nemocnice varuje před šířením nemocí

7. listopad 2022 10:26

Studentky zdravotnické školy s rouškami, nebo informační cedule, které mají varovat před šířením nejrůznějších infekcí. Krajská nemocnice Liberec zahájila kampaň, která má veřejnost upozornit na dodržování základních hygienických pravidel i mimo covidovou epidemii.

Čtěte také

Krajská nemocnice chce zdůraznit, že je zbytečné vystavovat se infekčním onemocněním tím, že do nemocnice, ať už na vyšetření, zákrok, nebo třeba jen návštěvu příbuzných, lidé přichází bez roušky. Zahájila proto kampaň, která by měla upozornit, jak je důležité dodržovat nezbytná pravidla, jako je nošení roušek a důsledné používání dezinfekce; a to jak při příchodu, tak i odchodu z nemocnice.

Nemocnicí denně projde na 6 000 lidí. Dodržováním běžných hygienických opatření i mimo epidemii covidu-19 tak chráníme před nejrůznější nákazou nejen nemocné na lůžku a personál, ale hlavně sebe

„Neděláme to kvůli covidu, ale kvůli infekcím obecně. Může se stát, že pacient čeká 3 roky na nějaký zdravotní výkon, na operaci, náhradu kloubu, přijde do nemocnice na předoperační vyšetření, posadí se do čekárny a dostane rýmu… A může čekat další dobu,“ zdůrazňuje epidemioložka Jana Prattingerová.

Lidé, podle redaktorky Jany Švecové, která libereckou nemocnici na úvod kampaně navštívila, se „ covidem poučili“. Vidí podle ní, jak například roušky pomáhaly v době epidemie proti šíření chřipky, která se v posledních dvou letech prakticky neobjevovala.

Většina lidí přicházela do nemocnice už s rouškou. Pokud ji neměli a studentky je na to upozornily, pak s tím většina neměla problém. Právě naopak, jak potvrdila i jedna z příchozích - 88tiletá Milena Kopecká ze Žibřidic: „Já si myslím, že je to v pořádku. Když jsou lidé neukáznění a nevědí, jak se mají chovat, tak je k tomu musí takhle donutit, aspoň trošku,“ řekla.

Zákaz návštěv platí v Krajské nemocnici Liberec zatím jen pro oddělení následné péče. Na ostatní oddělení se může, právě s rouškami. Výjimkou je dětské a psychiatrické oddělení, tam se smí i bez nich.

Pokud lidé nemají příznaky respiračních onemocnění, nemusejí v případě lékařsého zákroku podstupovat ani testy na covid -19, jako v jiných zařízeních. To se ale může samozřejmě v průběhu podzimu změnit. Hodně proto záleží, jak se budou lidé chovat a zda budou dodržovat při návštěvě nemocnice ty naprosto běžné hygienické zásady, jako je mytí rukou, používání dezinfekce a už zmíněných roušek. A to i v případě obyčejné rýmy.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související