Liberecká krajská nemocnice dokončila rekonstrukci části sálů

6. září 2022 12:51

Krajská nemocnice Liberec musela začátkem léta 2022 řešit havarijní stav stropů na operačních sálech v pavilonu chirurgie. Jak práce pokračují a co dalšího nemocnice aktuálně plánuje, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V nemocnici stavbaři začátkem září 2022 dokončili první část prací. Hotová je část sanace chirurgického oddělení a zpevněné jsou stropy v celém pavilonu. Práce budou ještě pokračovat do konce roku 2022, což znamená, že všechny operace, které nejsou akutní, provádí nemocnice ve svých zařízeních v Turnově a Frýdlantu. Do Liberce by se část operací měla vrátit od roku 2023.

Rekonstrukce chirurgického pavilonu ale není jediná ze stavebních prací, s kterými se zdravotníci i pacienti musejí vypořádat. Krajská nemocnice staví také nové zázemí pro pozitronovou emisní tomografii, která je nejmodernější, nejrychlejší a nejpřesnější zobrazovací metodou. Pomáhat má především při včasném odhalení a také zacílení léčby nádorů.

V úterý 6. září tam začali dělníci osazovat skleněné desky do pláště budovy. To mimo jiné znamená omezený průjezd areálem.

Vrcholí také první etapa plánované modernizace v podobě dlouho připravovaného Centra urgentního medicíny. Na konci října 2022 bude ukončena opakovaná soutěž na stavební firmu. Počítá se s tím, že samotná stavba urgentního příjmu, po kterém už desítky let lékaři volají, může začít začátkem roku 2023.

Souběžně nemocnice plánuje druhou etapa modernizace a připravuje projekční dokumentaci na stavbu pavilonu infekčního oddělení, který se do areálu má přestěhovat z budovy bývalé Charity na Husově třídě.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související