V Liberci přibude další testovací místo na koronavirus

10. leden 2022 11:11, aktualizováno
Zprávy

Jak budou dostupné termíny v testovacích centrech poté, co vstoupí v platnost nařízení vlády o povinném testování ve firmách a zkrácené karanténě, zjistila redaktorka Jana Švecová.

Od 11. ledna se zkracuje karanténa pro lidi, kteří byli v kontaktu s nakaženými koronavirem ze 14 na 5 dnů. Od pondělí 17. ledna se budou muset plošně testovat zaměstnanci firem.

Čtěte také

Testovacích center v Libereckém kraji by se povinné testování pracovníků výrazně promítnout nemělo, protože testovat se bude ve firmách antigenními testy. Nárůst může nastat, pokud budou muset lidé prokázat ukončení karantény negativním PCR testem, to se týká případů, pokud v karanténě skončí na základě pozitivního testování antigenním testem. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera z ODS by neměl být tento nárůst nijak výrazný.

Uvažuje se také o zřízení dalšího testovacího centra v kraji, mělo by být v Liberci a testovat by tam měli pracovníci Českého červeného kříže. Zatím se ale nerozhodlo, kde konkrétně to bude. Teď je v rámci stávajících testovacích center v krajských nemocnicích možné získat termín na PCR testy v podstatě do druhého dne, záleží na místě. Nejobtížněji se vhodný termín hledá České Lípě, kde je v rámci kraje nejvíc nakažených lidí.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související