Izolace nakažených koronavirem a karanténa jejich kontaktů bude nově 5 dní, firmy budou testovat

6. leden 2022 10:31

Zkrácená karanténa a izolace na 5 dní a přesnější pravidla pro testování ve firmách. Vláda 5. ledna rozhodla o dalších opatřeních kvůli šíření nakažlivější varianty koronaviru - omikron. Jaká pravidla budou pro testování ve firmách platit?

Izolace a karanténa kvůli koronaviru se zkrátí ze 14 na 5 dní. 5. ledna 2022 o tom rozhodla vláda. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka z TOP 09 je to kvůli šíření nakažlivější varianty omikron. Změna začne platit v úterý 11. ledna.

Do karantény budou po rizikovém kontaktu podle ministra Válka chodit i očkovaní proti koronaviru a lidé po prodělání nemoci covid-19. Pravidla karantény po rizikovém kontaktu vysvětlil po jednání vlády náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

„Pokud jste měl ten rizikový kontakt, nastupujete do karantény na 5 dní a už se neukončuje PCR testem, pouze v případě, že by se objevily příznaky. Potom je nutné PCR test absolvovat. Jednak proto, aby se vědělo, jakou máte mutaci a také aby se potvrdilo, že máte opravdu toto onemocnění (covid-19), a nemáte jen příznaky chřipky,“ upřesnil

Zatím není jisté, jestli se z karantény člověk může dostat dříve než po pěti dnech negativním PCR testem. Naopak po pozitivním antigenním testu můžete jít na PCR test, jakmile to bude možné. A pokud bude výsledek negativní, končí izolace hned.

Vláda rozhodla taky o tom, že se budou od 17. ledna testovat všichni zaměstnanci dvakrát týdně. Plošné testování ve firmách by mělo trvat dva až tři týdny, vláda to ještě upřesní, stejně tak i případné výjimky.

Vyšetření se tedy bude dělat dvakrát týdně, případně jednou za tři až pět dnů, antigenními testy. Pokud bude mít pracovník pozitivní výsledek, musí na pět dní do izolace. Zaměstnavatel bude muset výsledky testů hlásit.

„Systém bude nastavený tak, že zaměstnavatel nahlásí jména pozitivně testovaných krajské hygienické stanici, která je zadá do systému tak, abychom měli přesný přehled o šíření infekce. Budeme pečlivě monitorovat, jak se varianta omikron bude vyvíjet a jaký bude její nástup. Očekáváme, že toto opatření bude platit maximálně 3 týdny,“ upřesnil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09.

Aktuálně se musejí testovat jen pracovníci bez očkování proti covidu-19. Například poslanec z hnutí ANO a člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Mašek se ale obává nízké spolehlivosti antigenních testů. „Aby se nám nestávalo, že třeba někteří lidé, kteří budou nemocní, nastydlí, a budou mít negativní test, v práci zůstanou. Je to určitě k diskuzi,“ řekl.

Spustit audio

Související