V jablonecké Lipové ulici už nestojí Swalmmova vila. Nahradí ji trávník, později snad část dopravního terminálu

28. červenec 2021 09:20

V Jablonci nad Niskou skončí ve středu 28. července úklid po demolici vily v Lipanské ulici. Magistrát chtěl stavbu původně zakomponovat do plánovaného terminálu hromadné dopravy, stav domu byl ale natolik špatný, že by se to nevyplatilo.

Čtěte také

Z centra Jablonce nad Nisou zmizela další z budov vystavěných na začátku 20. století. Dělníci by měli dokončit úklid suti v Lipanské ulici. Úsek okolo zbytků stavby je kvůli tomu od poloviny července neprůjezdný. Řidiči budou moct Lipanskou ulicí opět bez omezení projíždět zřejmě už od 29. července.

Podle naší redaktorky jsou aktuálně na místě už jen zbytky dvoupatrové vily významného jabloneckého stavitele Johanna Schwalmma z roku 1911. Na místě zbourané budovy bude v nejbližší době pouze trávník, v budoucnu by se ale parcela měla stát součástí plánovaného dopravního terminálu.

Čtěte také

Nový komplex by měl navázat na oblast Dolního náměstí, následně by se táhl podél řeky Nisy směrem k současnému autobusovému nádraží. Má spojit velkokapacitní parkování, místní i dálkovou dopravu; a to jak autobusy, tak vlaky. S nedalekou zastávkou má terminál spojit skleněná lávka. Město má zpracovanou studii a projekt, letos ale, těsně před žádostí o stavební povolení, od projektu dočasně ustoupilo. Důvodem je aktualizovaný odhad ceny prací, který narostl z původně uvažovaných 160 milionů korun na 480 milionů.

Město historickou stavbu do plánů terminálu nezakomponovalo. Podle Jany Matěchové z jabloneckého magistrátu byl jedním z důvodů obecně špatný stav budovy. „Původně se myslelo, že ho (dům) částečně využije autobusový dopravce a částečně by byl upraven na byty. Z ekonomických důvodů k tomu ale nedošlo,“ doplnila.

Stavba naposledy sloužila před řadou let jako Závodní klub někdejší Tesly. Poprvé město požádalo úřady o její demolici v roce 2004. Mezitím uvnitř několikrát hořelo a střechou dlouhá léta zatékala voda.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související