Křehká krása je ve hvězdách. Výstavní pavilon v Jablonci nad Nisou poničila voda

Tma a louže vody, tak vypadá šest dní po přívalových deštích výstavní pavilon B v areálu Eurocentra v Jablonci nad Nisou.

Už 12. srpna tam má začít desátý jubilejní ročník přehlídky skla a bižuterie Křehká krása a zatím není jasné, zda to vůbec bude možné.

Budova má vypnutou elektřinu, takže nelze použít vysoušeče. Revizi potřebuje elektřina, vzduchotechnika i výtahy, náklady se odhadují na statisíce korun, řekl ředitel Kultury Jablonec Petr Vobořil.

Prodejní výstava Křehká krása navázala na tradici mezinárodních výstav skla a bižuterie z 60. až 80. let minulého století. V Eurocentru se má uskutečnit od 12. do 15. srpna. Přehlídka nabídne nejen prezentaci čtyř desítek výrobců, ale například i sklářských škol z Libereckého kraje. Tradiční součástí jsou módní přehlídky nebo tvůrčí dílny pro děti, ale také doprovodný program ve venkovním amfiteátru.

Intenzivní deště zasáhly Jablonec nad Nisou v noci ze 14. na 15. července. Ve městě spadlo během tří hodin přes 40 litrů vody na metr čtvereční, hladinu Lužické Nisy v blízké Proseči to během půl hodiny zvedlo na třetí povodňový stupeň. Plochá střecha výstavního pavilonu nápor vody nevydržela a všemi patry protekla voda. „Voda tekla i ze zásuvek, v nejnižším podlaží bylo po kotníky vody,“ popsal stav budovy po dešti její správce Josef Matouš. Dole navíc začaly hořet jističe, takže elektřinu v celém objektu museli vypnout.

Pavilon B prošel před 15 lety kompletní rekonstrukcí, takže byl v dobrém stavu. Voda ale podle Vobořila zasáhla klub Na Rampě, který je přímo pod střechou. Zasažené jsou tři výstavní sekce pavilonu a také Ekocentrum, jehož provozovatelem je Dům dětí a mládeže Vikýř. „Všechny rozvody elektřiny bude třeba projít a část zřejmě vyměnit, stejně jako jističe. Prověřit bude třeba také vzduchotechniku,“ dodal ředitel. Ušetřené zůstalo podle něj Kino Junior v těsném sousedství, ale také protější budova A Eurocentra.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související