V Jablonci vstoupila v platnost novela vyhlášky. Omezuje popíjení alkoholu veřejnosti a hluk

16. listopad 2021 11:11

Od 16. listopadu 2021 se v Jablonci nad Nisou rozšiřuje počet míst, kde je zakázáno popíjet na veřejnosti alkoholické nápoje. O které lokality jde, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V Jablonci nad Nisou vstoupila v platnost novela vyhlášky o popíjení alkoholu veřejnosti a také vyhláška omezující hluk. Zákaz požívání alkoholu na veřejnosti se nově týká se to sídliště Šumava, parčíku v Jabloneckých Pasekách a lesoparku na Žižkově vrchu. Vyhlášku schválili na svém posledním jednání zastupitelé města. Podle opozice se tím ale jen problém přesouvá do jiných míst.

Podnět na změnu v Pasekách a na Šumavě dali sami obyvatelé těchto městských částí, lesopark na Žižkově vrchu autoři novely přidali na žádost městské policie.

Druhá doplněná vyhláška, která v Jablonci začíná platit, se týká hluku na veřejnosti, hlavně pak hlasité hudby. Podle mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová je hlavním důvodem, proč ji město přijalo, prevence. „Vydáním OZV o regulaci hlučných činností reaguje město na současný celospolečenský jev, kterým je obtěžování obyvatel ve městě hlasitou hudbou a hlukem z mobilních telefonů, či jiných zdrojů,“ upřesnila.

V praxi to znamená, že strážníci budou moct postupovat proti lidem, kteří si například pouští přes reproduktory hudbu z mobilního telefonu, nebo těm, kteří jí nahlas pouští z auta a obtěžují tím okolí. Jak ale zaznělo na jednání jabloneckého zastupitelstva, strážníci by měli problém nejprve řešit domluvou.

Podobné regulace v ostatních městech v Libereckém kraji

Co se týká konzumace alkoholu na veřejnosti, například město Turnov přitvrdilo už před dvěma lety. Do té doby platil zákaz jen na dětských hřištích, teď platí zákaz konzumace alkoholu v okruhu 100 metrů od škol či sportovišť a také 50 metrů od autobusových zastávek nebo na autobusovém terminálu. Zákaz platí také na náměstí Českého ráje, ve dvou parcích a okolí dvou večerek.

Ještě přísnější jsou v České Lípě. Tam platí vyhláška zakazující konzumaci alkoholu a dalších omamných látek už od roku 2011 a vztahuje se na víc než desítku míst.

V Liberci platí taková vyhláška od roku 2013 a vymezuje se na městské centrum a okolí terminálu.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související