V České Lípě začaly s novým rokem platit dvě pozměněné obecně závazné vyhlášky

7. leden 2021 08:50

Jedna zmenšuje rozsah ploch, na kterých mohou lidé venčit psy na volno, druhá o něco usnadňuje stánkařům prodej jejich zboží.

Čtěte také

Na území města Česká Lípa je od Nového roku méně ploch, kde mohou majitelé psů vypustit své mazlíčky bez vodítka. I to vyplývá z pozměněné obecně závazné vyhlášky, kterou na konci minulého roku schválili tamní zastupitelé. Chovatelé psů v České Lípě přišli o dvě taková prostranství. Jde o rozsáhlou proluku v centru města vedle kulturního domu Crystal a nábřeží Ploučnice u městského stadionu. Dvě další plochy pro venčení psů jsou o něco menší; louka u městského parku, kde přibylo dětské hřiště a plocha za obchodními domy pod Špičákem.

Ve městě stále zbývá 22 dalších ploch rozprostřených ve všech částech České Lípy i v přidružených obcích. I tam ale platí, že lidé musí mít svého psa pod kontrolou, zvíře je musí poslouchat.

Čtěte také

Od Nového roku začala platit také úprava vyhlášky o záborech veřejných prostranství, která se týká například stánkařů a také českolipských podnikatelů. Jednou ze změn je umisťování takzvaných „áček", neboli reklamních poutačů na ulicích. Při dodržení pravidel pro umístění není nutné většinu z nich vůbec hlásit, protože do záboru o ploše půl metru čtverečního jsou tyto přenosné reklamy nově osvobozené od poplatku. A není to jediné zjednodušení, jak uvedla mluvčí radnice Kristýna Brožová, od poplatku jsou osvobozené i prodejní stánky, pokud jsou umístěné na tržišti nebo tržním místě. Tyto stánky nemusí nově plnit ani ohlašovací povinnost.

Od poplatku a tím i ohlašovací povinnosti jsou osvobozené také organizace města. Pro soukromé pořadatele různých venkovních koncertů a festivalů by se pak měl úřední proces výrazně zjednodušit.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související