V harrachovském muzeu lyžařských legend s Pavlem Plocem, legendou skoků na lyžích

25. září 2022

Ski Muzeum Harrachov nabízí spoustu exponátů, díky kterým se návštěvníci můžou seznámit třeba i s historií a současností skoků na lyžích. Nechybí tam ani místo pro Pavla Ploce, stříbrného z olympijských her v Calgary a bronzového ze Sarajeva. A právě s ním v harrachovském muzeu natáčel sportovní redaktor Pavel Petr.

„Je tady toho hodně. To si člověk uvědomí, až když sem přijde a vidí všude ty fotky a trofeje, jakou Harrachov měl historii a co tady bylo lyžařských legend,“ sdělil své dojmy z harrachovského Ski Muzea Pavel Ploc. On sám přitom mezi lyžařské legendy patří také, začátkem 80. let minulého století patřil k nejlepším.

Za nejcennější ze svých sportovních trofejí považuje olympijské medaile. Ke své sportovní kariéře z let 1981 až 1991 se ale už prý moc nevrací.

„Když jsem přestal závodit, to mi bylo pouhých 28, což se na dnešní dobu zdá, že jsem přestal brzo s tím závoděním, tak se mi hodně stýskalo. Budil jsem se ze spaní, zdálo se mi o skocích na lyžích, a tak jsem dokonce uvažoval, že bych se vrátil. Naštěstí jsem to ale neudělal, protože člověk se nemá vracet. Má sportovat a závodit, když na to má, když je v nejlepší formě, a ne to pokoušet, když už na to nemá,“ uzavřel Pavel Ploc.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.