Lyžařské školy v Krkonoších shánějí instruktory lyžování na zimu

Krkonošské lyžařské školy už nabírají instruktory na nadcházející zimní sezónu. Zájem je podle nich ale zatím malý. Zatímco dříve se prý zájemci ozývali už v létě, teď tomu tak není.

„Je znát ten obrovský výpadek přes covidové období, kdy jsme prakticky dvě sezóny nejeli. Náš instruktor tedy v průměru vydrží tři až čtyři roky, co je na škole a tak podobně. Ale tato kontinuita byla přetržena, takže prakticky začínáme od začátku,“ přiblížil pracovník sportovní agentury a lyžařské školy ve Špindlerově Mlýně Tomáš Pražan, podle kterého nové školitele hledají přes sociální sítě, úřady práce i inzerci v médiích.

Sítě už rozhodili také v Janských Lázních a v Peci pod Sněžkou. „Pro nás je nejsilnější náborový kanál přes sociální sítě. Dále to jsou další standardní cesty, pracujeme přes veškeré agentury práce," uvedl za skiresort Jakub Janda. Případné zájemce se snaží motivovat vyššími odměnami, výhodami v podobě levnější skipasů nebo třeba příspěvky na stravování a ubytování.

„Samozřejmě základním předpokladem je, že takový člověk umí lyžovat nebo jezdit na snowboardu. Že má kurs a umí cizí jazyky,“ vyjmenoval Janda, co by případný uchazeč o tuto práci měl umět. Důležitá je hlavně práce s dětmi. Většina lyžařských škol navíc chystá pro instruktory další rozvoj a posun. „Pomáháme od úplně začínajících lyžařů, aby se dostali k nějaké výukové licenci, až po ty profi instruktory.“

Za jaké ceny se letos bude lyžovat a na kolik přijdou lyžařské školy, zatím podle majitelů a provozovatelů jasné není. Současná ekonomická situace se ale podle nich do navýšení cen promítne.

autoři: Kateřina Kohoutová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související