V cíli Rallye Dakar 2017 chce být nejhůř dvacátý – Milan Engel z Josefova Dolu

23. listopad 2016
Koktejl

Dojet do dvacátého místa. S takovým cílem se připravuje na Dakar 2017 josefodolský motocyklista Milan Engel. V pětadvaceti letech pojede Dakar potřetí. Přípravě přizpůsobil celou sezonu a dnes 23. listopadu vyráží s týmen Moto Racing Group do francouzského přístavu Le Havre předat motorku na malou technickou přejímku a především na cestu do Jižní Ameriky.

Stejně jako na minulém Dakaru pojede Engel na speciálně připravené KTM 450. „Na motorce jsme měli možnost trénovat v Maroku a také v Norsku, kde jsme si s novým jezdcem Jacopo Ceruttim, který nahradil Honzu Veselého, otestovali rychlost. A trošku také zimu, která nás letos na Dakaru bude asi čekat,“ říká Milan Engel.

Závod 2017? Paraguay – Bolívie – Argentina

Dakar 2017 by měl vést z Paraguaye přes Bolívii do Argentiny. Paraguay jako nová, již 29. země, kterou tato náročná rallye povede, slibuje jezdcům nové zážitky. A proti minulému, nejen jezdci často kritizovanému ročníku, by měl závodní peloton strávit více času v Bolívii.

„Chci ještě co nejvíc natrénovat“

Na svém rallyovém motocyklu už Milan Engel před Dakarem nic nenajezdí, ale téměř do Vánoc bude posilovat fyzičku, která je na maratónské soutěži stejně důležitá jako spolehlivost techniky. „Já bych měl do Jižní Ameriky letět 28. prosince z Prahy, takže je čas ještě něco doladit a dozabalit, na co jsem třeba zapomněl. Ale hlavně chci ještě co nejvíc natrénovat,“ uvažuje Milan Engel. Ambice nemá malé. Chtěl by dojet do 20 místa. Na Dakaru 2016 dosáhl průběžně až na 18 příčku, kde ho ale vyřadil zadřený motor a do cíle etapy, kdy by byla možná oprava, se mu nepodařilo dojet ani s pomocí koní domorodců. A tak to musel v desáté etapě 20 kilometrů před cílem vzdát.

Milan Engel před startem Rallye Dakar 2016

Milanovi budeme držet palce, aby se mu jeho cíl a hlavně cíl Dakaru 2017 někde neztratil a ještě před odletem do Jižní Ameriky si s ním kolem Vánoc popovídáme.

Milan Engel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.