Uzené maso se švestkovou omáčkou

Masitých pokrmů se vařilo málo. Když už se ale v kuchyních našich babiček maso připravovalo, oblíbená byla úprava masa „na sladko“ – s jablky, švestkami či s povidly. Takový recept si dnes můžete vyzkoušet.

Vepřového si na vesnici užili zpravidla jen v období zabijaček, maso hovězí se připravovalo jen ve velkých statcích. Hodně se zpracovávalo maso uzené a škvarky s bramborami, zeleninou, kroupami či luštěninami.

Z ostatních pak hlavně drůbež, maso králičí, kůzlečí, koňské a také maso získané lovem – ryby a zvěřina. Maso se doplňovalo různými omáčkami, nastavovalo nádivkami, dusilo se nebo zapékalo se zeleninou a bylinkami.

Ingredience:

60 dkg uzeného masa
20 dkg sušených švestek
2 lžíce hladké mouky
kousek celé skořice
1 lžíce cukru, sůl
tuk


Postup přípravy:

Uzené maso opláchneme, zalijeme vařící vodou a uvaříme doměkka.

Vladimíra Jakouběová

Sušené švestky opláchneme, zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Potom je vypeckujeme, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme sůl, cukr a skořici a za stálého míchání rozvaříme.

Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme ji do rozvaru a za občasného míchání povaříme. Omáčku prolisujeme cedníkem a ochutíme octem. Maso rozkrájíme na porce, rozdělíme na talíře a zalijeme omáčkou.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Liberec a Vladimíra Jakouběová!