U Novosadů v Harrachově: Od sklářských pecí přes historickou brusírnu do minipivovaru

Muzeum skla, minipivovar s restaurací a hotel s pivními lázněmi, to vše najdeme v provozu sklárny Novosad v Harrachově. Byla založena na počátku 18. století a řadí se tak mezi nejstarší v Česku.

Tentokrát jsme se vydali na návštěvu do západních Krkonoš, kde na Novém Světě kolem roku 1712 byla založena sklárna. Od roku 1764 ji spravovali přímo Harrachové a od roku 1993 nese jméno Novosad a syn. Ke sklárně pak postupně přibyly další provozy, tamní brusírna je například poháněná transmisemi a vodní turbínou.

„Opravdu si myslíme, že jsme nejstarší fungující sklárna, nejenom v Čechách, ale i na světě, a to nepřetržitě fungující. Nezastavily nás ani různé světové krize, ani válečné konflikty, opravdu bez přerušení tu přes 300 let hoří sklářské pece,“ potvrdil možné prvenství nejdéle trvajícího provozu sklárny její majitel a ředitel Petr Novosad v přímém přenosu Českého rozhlasu Liberec

Sklárna se aktuálně specializuje na nápojové sklo, tedy ruční výrobu nápojových souborů, především sklenice na víno, šampaňské, i na vodu, a také dekantovací nádoby či džbány. „Řekl bych, že 90 % výrobků jsou skleničky na víno,“ říká ředitel.

Jaké speciální sklenice v harrachovské sklárně vyrábějí? Je těžké sehnat do provozu mladé skláře? Čím je speciální tamní brusírna? Jak vznikl nápad založit u sklárny minipivovar? A je možné sklárnu navštívit? Poslechněte si záznam přímého přenosu.

Spustit audio

Související