Harrachovští skláři umí i zvony. Jeden osmikilový teď vyrobili pro holandské muzeum

12. březen 2023 09:54

Zvon ze skla vyrobili skláři z Harrachova pro zvonařské muzeum v holandském Astenu. Tam loni zvonař Petr Manoušek ulil i tři zvony pro harrachovský kostel. Skleněný zvon před cestou do Nizozemí pokřtili v dílně harrachovské hutě mistři řemesla sklářského i zvonařského.

Skleněný zvon vypadá i zní nádherně. „Tohle není ladění, které by se dalo porovnávat například s bronzovým zvonem. Ale zní krásně, má určitou rezonanci ono sklo,“ komentoval zvuk znovař Petr Manoušek.

Skleněný zvon má 60 centimetrů na výšku a asi 50 centimetrů v průměru. „Zvon je foukaný do formy, osm kilogramů skla. A když se to vyrábí, tak má chlap vlastně v ruce dvojnásobek u té píšťaly. Takže to musí být pan sklář a mít hodně síly,“ popsal výrobu majitel harrachovské sklárny František Novosad. Stolice na zavěšení i srdce zvonu jsou z dubového dřeva.

Harrachovští skláři vytvořili osmikilový skleněný zvon pro zvonařské muzeum v holandském Astenu

V muzeu v nizozemském Astenu neměli skleněný zvon. „A dosud nemají. Mají tam zvony ze všech koutů světa z různých materiálů a skutečný skleněný zvon této velikosti bude první. Takže oni se na něj velmi těší. Tím spíše, protože to bude na výročí odlití zvonu pro Harrachov,“ přiblížil znovař Petr Manoušek, který tam vyrobil zvony pro harrachovský kostel svatého Václava.

Ty se jmenují Václav, Marie a Bůh, a jméno dostal i skleněný zvon pro holandské muzeum. Ten jeho tvůrci pokřtili Petr. Do muzea v Holandsku se zvon vydá 17. března a až ho vystaví, tak u něj možná bude tabulka, že ho vyrobila nejstarší činná sklárna na světě, ta v českém Harrachově v Krkonoších.

autoři: Eliška Pilařová , reČRoL | zdroj: Český rozhlas Hradec Králové
Spustit audio

Související