Turnovské muzeum vystaví repliky šperků z hrobu germánského náčelníka. Teď je zkoumají na Šperkárně

5. červen 2021

Rozsáhlá výstava Muzea Českého ráje se v Turnově Na poslední cestě se v červnu dočká obohacení v podobě zápůjčky kopií šperků z hrobové výbavy germánského náčelníka. Repliky jsou momentálně v rukou odborníků na Vyšší odborné škole v Turnově.

„Ono to nejenom honosně vypadá, ale ono to i honosné je, protože to je úžasná kolekce padesáti kusů šperků a dalšího zdobení, které pocházejí z hrobové výbavy muže, nejspíše germánského náčelníka, krále. Jsou to všechno předměty buď vyrobené ze zlata, nebo minimálně tím zlatem plátované,“ představil novou kolekci ředitel Turnovského muzea Českého ráje Jan Prostředník, který exponáty přivezl z Brna.

Podle něj jde o velmi věrohodné technologické repliky historických artefaktů, k jejichž výrobě použili současní šperkaři původní kovy a kameny. Právě způsob jejich výroby nejvíc zajímá restaurátory z turnovské Šperkárny, jak se říká tamní Vyšší odborné škole. Ti mají kolekci prozatím zapůjčenou, v reportáži si můžete poslechnout, co na kopie šperků říká výtvarník Jaroslav Prášil.

Zapůjčené šperky budou na výstavě Na poslední cestě budou k vidění od 10. června.

Spustit audio

Související