Turisté v Libereckém kraji si na některých místech připlatí za parkování

28. červen 2023 14:28

Lidé, kteří se o prázdninách chystají na výlet do Libereckého kraje, musí počítat s tím, že si na některých místech připlatí za parkování. Redaktoři Českého rozhlasu Liberec se podívali na ceny parkovného v Jizerských horách, na hradech a zámcích, a také na Ještědu.

Čtěte také

Například u zámku Sychrov stálo v roce 2022 parkovné 50 korun pro auta, pro autobus to bylo 150 korun. Zdražit se tam rozhodli na začátku února 2023. Parkovací lístek pro auta, nebo motorky stojí o 10 korun víc oproti minulé sezóně; za autobus, nebo dodávku o 50 korun. Na Troskách v Českém ráji zůstala cena stejná jako v roce 2022, a to 80 korun.

Ceny za parkování se nově zavedly v Hejnicích. Turisté tam zaplatí 10 korun za hodinový parkovací lístek. Za stání delší než hodinu pak 50 korun. Do budoucna město cenu asi ještě zvýší.

„Ta auta tam stála úplně všude… A druhá věc je získání finančních prostředků pro rozvoj návštěvnické infrastruktury. Potřebujeme tu vybudovat veřejné toalety, potřebujeme udělat záchytné parkoviště, a to všechno pro ty návštěvníky,“ vysvětlil starosta Hejnic Jaroslav Demčák ze Starostů pro Liberecký kraj.

Ceny roku 2022 zachovali například na hlavním parkovišti v jizerskohorském Bedřichově.

Kabinová lanovka na liberecký Ještěd stále nejezdí. Turisté, kteří nechtějí cestu k vysílači absolvovat od její bývalé stanice pěšky, mohou zaparkovat například na malém parkovišti přímo u hotelu, kde stojí parkovací lístek 250 korun na den.

V blízkosti hotelu a vysílače Ještěd je také parkoviště u horské chaty Ještědka, tam je cena za celodenní stání 200 korun. Parkovat se dá i na Výpřeži, kde motoristé zaplatí za den 100 korun. Na centrálním parkovišti pod Ještědem stojí parkovací lístek 200 korun za den. Ani na jednom z těchto parkovišť by se ceny v dohledné době měnit neměly.

autoři: Matěj Klimša , Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související