Páni kluci i Rebelové. Ve vedlejší roli nádraží a železniční trať Zubrnice

Redaktor Pavel Petr se vydal na nádraží v severočeských Zubrnicích. Tamním železničním muzeem i místy, kde se natáčely známé české filmy, ho provedl Radek Kubala ze Zubrnické muzeální expozice.

„Zubrnická železnice, tedy trať z Velkého Března přes Lovečkovice a Verneřice do Úštěku – horního nádraží, je druhou nejstrmější po trati Tanvald – Harrachov. Je to díky tomu, že na krátké vzdálenosti je velké převýšení,“ popsal Radek Kubala, čemu se věnuje jedna expozice muzea.

Další z expozic mapuje filmové role Zubrnické železnice, například Pán kluci, nebo Rebelové. „Film Páni kluci se točil v blízkosti trati, ten film nám dělá velkou reklamu. My se snažíme každý rok zvát herce, kteří besedují s veřejností. Všechny železniční záběry filmu Rebelové byly točené na našem nádraží a na naší trati,“ prozradil filmovou historii Zubrnic.

Jaké lokomotivy a Zubrnické trati jezdily a jezdí? Čím je trať zajímavá a díky čemu se podařilo prohlásit ji kulturní památkou? Co je možné vidět v zahradní železnici? A co dalšího mohou návštěvníci v Zubrnicích vidět? Poslechněte si záznam pořadu.

autor: Pavel Petr
Spustit audio

Související