Parkování v jizerskohorském Bedřichově bude regulovat nový informační systém

25. duben 2023 13:00

Zaparkovat autem v turistickém středisku Bedřichov v Jizerských horách je obzvlášť v zimě problém. Množství aut by tam od letošní zimy měl regulovat nový dopravní systém. Jak bude fungovat?

Čtěte také

Dopravní situace v Bedřichově v Jizerských horách má být od zimy 2023 lepší. Auta s turisty a lyžaři bude usměrňovat nový navigační systém. V případě potřeby sám spustí uzavírku obce, pokud bude aut víc, než zvládnou parkoviště odbavit.

Bedřichov má s množství aut potíže každou zimu. Je to nástupní místo na Jizerskou magistrálu pro běžkaře a v obci je i několik sjezdovek. Během zimních víkendů je tak Bedřichov ucpaný a není výjimkou, že policie vyhlásí uzavírku obce a to i na několik hodin denně. Práci policie by měl částečně nahradit nový elektronický systém.

Informační tabule na vjezdu do Bedřichova řidiče upozorní, kolik volných parkovacích míst v obci aktuálně je a na kterém parkovišti. Tabule budou už na výjezdu z Jablonce nad Nisou, z Liberce nebo v Albrechticích, aby měli řidiči informace včas.

V Bedřichově už podobné tabule jsou, tyto se budou lišit hlavně v tom, že zahrnou všechna parkoviště. Nyní jsou tabule jen u dvou, ale v obci jsou ještě další parkoviště, o jejichž naplněnosti nemají přijíždějící řidiči žádné informace.

Tabule budou také ukazovat volnou kapacitu v sousedním Janově nad Nisou, a to na parkovištích U Kapličky a u sjezdovky Severák. Další výhodou podle nezávislého starosty Bedřichova Petra Holuba je, že systém bude online informovat o volných místech v reálném čase a ne se zpožděním, jako je tomu teď.

Elektronický systém má i sám spustit uzavírku obce. Na tabulích se rozsvítí značka zákaz vjezdu a nápis, že Bedřichov je kvůli množství aut přeplněný a další už nesmí do obce vjíždět.

Dosud to bylo tak, že dopravní značku se zákazem vjezdu musel vždy někdo povolaný přijet ručně otevřít, protože jde o sklopnou, dočasnou značku, což samozřejmě trvalo a auta se mezitím do Bedřichova snažila dál dostat. Teď se informace o uzavírce rozsvítí hned, jakmile budou všechna parkoviště plná. Za porušení zákazu vjezdu hrozí pokuta.

Spustit audio

Související