Trochu jsem čekal, že by se to mohlo povést, říká nadějný mladý cyklokrosař

6. říjen 2020

Třináctiletý Kryštof Bažant ovládl šampionát horských kol i úvodní dva závody cyklokrosového poháru. Dost důvodů pro to závodníka Sokolu Plavy představit.

Před devíti lety byl nedaleko od Tanvaldu založen nový cyklistický oddíl: Tělovýchovná jednota Sokol Plavy. Ve svých řadách má mladé závodníky. V této sezóně o sobě zatím nejvíc dává vědět třináctiletý Kryštof Bažant. Věnuje se horským kolům a cyklokrosu. V obou disciplínách nedává svým vrstevníkům moc šancí, aby ho porazili.

Vyhrál úvodní dva pohárové závody cyklokrosařů, v létě získal domácí titul na horských kolech. Bez problémů zvládl přechod z horských kol mezi cyklokrosaře. Dokázal vyhrát v kategorii starších žáků úvodní dva pohárové závody. Zaskočený svou nadvládou nebyl. „Trochu jsem čekal, že by se to mohlo povést, v létě jsme hodně trénovali, měli jsme soustředění,“ říká.

Kryštof Bažant s Michalem Bendou

Na závody ho doprovází tatínek Petr Bažant. Sám se věnoval atletice, hájil jablonecké barvy. Jako cyklista si vyzkoušel horská kola, maratony a také seriál Kolo pro život. Synovy úspěchy ho pochopitelně těší: „Jsem sám překvapený, kam to zatím Kryštof dotáhnul. V oddíle kolem Michala Bendy, který už nějakou dobu závodí v elitě, je nejúspěšnější,“ doplňuje.

V tréninku prý nic neošidí. Cyklistice dává všechno. „Kryštof je taký tvrdohlavý a docela cílevědomý, baví ho to od malička a zatím mu to nepřijde jako dřina. Závody jezdí od svých 5-6 let; začínali jsme na dětské bikovém poháru. Od žáků už to má nějaký cíl a nějakou pravidelnost,“ popisuje Petr Bažant.

Zatím doma nespřádají velké plány. Tuší, že ve třinácti letech je na ně dostatek času. „Důležité je, že se Kryštof vůbec něčemu smysluplnému věnuje. Bereme to tak, že důležité he vzdělání, Kryštof chodí v Jablonci na gymnázium,“ popisuje tatínek. A Kryštof ho doplňuje: „Jasnou představu ještě nemám, nevím, jestli se něco nezmění, jestli mě to ještě bude bavit, ale chtěl bych to dotáhnout někam dál.“

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.