Třetí vjezd a nová pěší lávka do polikliniky. Českolipská nemocnice plánuje významné stavební úpravy

12. leden 2023 10:40

V České Lípě v roce 2023 zahájí výměnu dosloužilé lávky do budovy tamní nemocnice. Není to jediná změna, které hlavní zdravotnické zařízení v regionu čeká. Redaktor Jiří Jelínek zjišťoval podrobnosti.

Čtěte také

V roce 2023 by se pacienti a návštěvníci nemocnice měli dočkat nového přístupu do zadní části polikliniky, který donedávna zajišťovala betonová lávka. Ta ovšem po skoro padesáti letech natolik zchátrala, že ji bylo nutné uzavřít. Nahradit by ji měla cesta u paty budovy a výtahy.

Další změnou, tentokrát na opačném konci areálu, bude třetí vjezd mířící do křižovatky pod supermarketem Albert. Už je vyprojektovaný a kraj, jako vlastník nemocnice, jedná s městem o převodu potřebných pozemků a také o spolufinancování poměrně rozsáhlé stavby.

Liberecký kraj městu Česká Lípa také nabídl majetkový vstup do nemocnice. Nabídka zněla na 49% podíl v navýšeném základním kapitálu nemocnice. To znamená, že ani přes stamilionovou investici by město v nemocnici nemělo rozhodující slovo, pouze dva zástupce v dozorčí radě.

Starostka České Lípy Jitka Volfová z hnutí ANO za těchto podmínek o majetkový vstup zájem nemá. Přemýšlela by o tom v případě, že by vznikla nějaká forma spolupráce s Libereckou, rovněž krajem vlastněnou nemocnicí o spolupráci v personální oblasti; aby nedocházelo k přetahování zdravotníků mezi nemocnicemi a naopak aby začala fungovat nějaká forma výpomoci. Radnice tak zatím zůstane u příspěvků na jednotlivé menší projekty.

Tehdejší vedení českolipské radnice dostalo podobnou nabídku už v roce 2015. Obě strany následně podepsaly memorandum o společném postupu. V České Lípě pak bylo možné sledovat několik docela vyhrocených jednání zastupitelstva, na jejichž konci bylo zařazení plánu do veřejné ankety, která měla zjistit preference lidí vůči plánovaným investicím. Poměrně abstraktní obchodní transakce mohla těžko obstát v konkurenci plánů na přestavbu Jiráskova divadla nebo regenerace sídlišť, a tak už jednání dál nepokračovala.

Spustit audio

Související