V České Lípě se hnutí ANO dohodlo na koalici s uskupením Živá Lípa

4. říjen 2022 11:27

ANO ve volbách získalo v České Lípě těsnou nadpoloviční většinu třinácti mandátů a Koalice Živá Lípa, zastřešená hnutím Starostové pro Liberecký kraj, skončila druhá se ziskem šesti křesel. Na radnici spolu obě strany vládly i v uplynulých čtyřech letech.

Čtěte také

V České Lípě by mělo další čtyři roky vládnout hnutí ANO společně s koalicí Živá Lípa. Na v pořadí třetím společném jednání se na tom v pondělí 3. října 2022 dohodli zástupci obou uskupení.

Podle informací, které má Český rozhlas k 4. říjnu k dispozici, by složení mělo vypadat tak, že na pozici starostky bude zřejmě i dál pokračovat současná starostka Jitka Volfová za hnutí ANO; 1. místostarostou by měl zůstat Martin Brož z hnutí ANO a ANO nově obsadí i post uvolněného radního. Konkrétní jméno si ale zatím nechává pro sebe.

Živá Lípa si vyjednala obsazení funkce 2. místostarosty pro lídra kandidátky Jakuba Mencla. Ten by měl spolu s jedním dalším zastupitelem Živé Lípy usednout také v radě města, kde tedy bude rozložení sil 5 ku 2.

Hnutí ANO ve volbách získalo těsně nadpoloviční počet křesel v zastupitelstvu. Samo ale nevládne, ani si nenechá všechny posty. Starostka Jitka Volfová uvedla, že je lepší, když je koalice silná.

S Živou Lípou mají v pětadvacetičlenném zastupitelstvu dohromady velmi pohodlných devatenáct hlasů, takže schvalování důležitých bodů není závislé na 100% docházce.

Lidé v Živé Lípě pak mají podle svého lídra Jakuba Mencla chuť pokračovat v práci na započatých projektech, v důležitých výborech, a být tak říkajíc u směrování města do budoucnosti.

Obě uskupení spolu vládla i v uplynulých čtyřech letech. Asi největší shoda je aktuálně v založení vlastních technických služeb. To by obě strany chtěly zvládnout v následujícím volebním období. Dále chtějí řešit nedostatek bytů. Přes deset let v České Lípě prakticky žádné nové nevznikly.

Už existují první studie přestavby brownfieldu bývalého vlakového nádraží „Město" nebo rozšíření největšího sídliště Špičák východním směrem. Bude se také stavět venkovní koupaliště v Dubici, nová centrální úřadovna v bývalé pojišťovně a dokončovat přestavba Jiráskova divadla. Zásadní opravy čekají některé školy, ulice, a také kulturní dům Crystal.

Spustit audio

Související