Na linku z Nového Boru a České Lípy do Prahy se autobusy vrátí od 12. prosince. O prodloužení do Šluknovského výběžku kraj jedná

6. prosinec 2021 12:18

S koncem listopadu skončilo i autobusové spojení mezi Šluknovským výběžkem a Prahou přes Českou Lípu a Nový Bor. Soukromý dopravce, společnost Quick Bus ho ukončil k 29. listopadu. Jak se situace bude vyvíjet dál, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Část autobusové linky slíbil zajistit Liberecký kraj. V souvislosti s přípravou nového jízdního řádu už dříve začal jednat se Středočeským krajem a pravidelné autobusové spojení obnoví od neděle 12. prosince, kdy také začne platit nový jízdní řád. Zatím ale jen na území Libereckého a Středočeského kraje.

Částečně pak obnoví provoz mezi Varnsdorfem a Českou Lípou. Dálkové spoje do Prahy ale budou zatím jezdit jen z Nového Boru a České Lípy.

Linku po celé trase, tedy až do Rumburku, by Liberecký kraj také chtěl zajistit. Zatím čeká na vyjádření Ústeckého kraje, který musí upřesnit, kolik linek a v jakých časech si ze Šluknovského výběžku do Prahy objedná.

Zatím to vypadá, že doprava po celé trase; tedy z Rumburku do Prahy; se obnoví nejdříve po Novém roce. „Náš zájem je co nejdříve, nevím, jestli se to podaří k Novému roku, nebo později. Prvním předpokladem je, že to musí projednat rada kraje, která zasedne 15. prosince,“ upřesnil vedoucí oddělení dopravní obslužnosti Ústeckého kraje Jakub Jeřábek.

Podle něj je snahou kraje, aby se podařilo linky obnovit v podobném rozsahu a časových intervalech jako doposud.

Dosavadnímu soukromému dopravci, který skončil k 29. listopadu 2021, podle jeho vyjádření na webových stránkách vadilo, že na linku vstoupí nový provozovatel, tedy ČSAD Česká Lípa, a také ČSAD Liberec, který bude od poloviny prosince dopravu na Českolipsku provozovat a na některé trasy získá dotace.

Kraj sice soukromému dopravci nabídl spolupráci, ale za určitých omezení, která jsou pro podle vyjádření dopravce nepřijatelná. Jako příklad uvádí třeba to, že by nově nemohl provozovat celou trasu ze Svoru až do Prahy, a musel by se také přizpůsobit krajským jízdním řádům.

Pokud se podaří obnovit linky ze severu Čech do Prahy, bude při koupi jízdného záležet na tom, jestli si lidé koupí jednorázovou jízdenku, nebo měsíční; a také jestli budou používat tarif IDOL, který bude platit na části trasy, včetně Šluknovského výběžku. Jednorázová jízdenka z Varnsdorfu do Prahy vyjde na 175 korun. Při použití karty idol zaplatí za cestu o 19 korun méně.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související