Jaký dopad má nadváha na děti? Nejen na to jsme se zeptali odborníka na zdravý životní styl z liberecké univerzity

Obezita, nadváha a zdravý životní styl. To byla témata pro našeho hosta. Pozvání do studia Českého rozhlasu Liberec přijal Lukáš Rubín, akademický pracovník z Katedry tělesné výchovy a sportu na Technické univerzitě v Liberci.

„Máme spoustu výzkumů s velkými soubory, kde tušíme ty souvislosti z hlediska zdraví, tušíme souvislosti i z hlediska jedinců, ať už jejich tělesné, mentální nebo sociální stránky. Opíráme se o výzkumná data,“ přiblížil vědecký přístup k problematice nadváhy a nezdravého životního stylu Lukáš Rubín.

Lukáš Rubín, akademický pracovník z Katedry tělesné výchovy a sportu na Technické univerzitě v Liberci

Akademici na liberecké univerzitě zkoumají příčiny i důsledky nezdravého životního stylu na děti i dospělé, studují i různé způsoby, jak s narůstající obezitou v populaci aktivně bojovat. Od příštího září dokonce můžou zájemci studovat obor zaměřený na tyto oblasti. I na něj se moderátor Pavel Kudrna zeptal svého hosta.

A o čem dalším byla řeč? Třeba o tom, jak jsou na tom Češi s obezitou v rámci Evropy, jaké zdravotní dopady má nadváha na děti, co udělala pandemie koronaviru s našimi kily, i jak celý problém řešit. Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související