Tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem je v ohrožení. Trať potřebuje miliardovou rekonstrukci

22. srpen 2019 13:30

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou se obává o osud tramvajové linky 11 mezi oběma městy. Hrozí totiž, že nestihne podat žádost o více než miliardovou dotaci.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou chce žádat o více než miliardovou dotaci. Peníze potřebuje na prodloužení tramvajové trati do centra Jablonce a především na rekonstrukci té stávající mezi oběma městy. Hrozí ale, že žádost o dotaci dopravce podat nestihne, protože ani jedno z měst zatím na zastupitelstvu neschválilo potřebné materiály. Situaci navíc komplikuje koaliční krize na jablonecké radnici.

O dotaci musí dopravce zažádat nejpozději na začátku listopadu

O dotaci ve výši 1,2 miliardy korun musí dopravní podnik zažádat nejpozději na začátku listopadu. Do té doby musejí obě města připravit smluvní podklady a vše musí projít zastupitelstvem, které by mělo materiály většinově schválit. V úterý byli proto zástupci obou měst pozváni na jednání v sídle dopravního podniku. Primátor Jablonce Milan Kroupa z hnutí ANO ale nedorazil. Řekl, že nemá na vyjednávání mandát, když se rozpadá koalice.

„Je to hromada peněz pro akcionáře i pro dopravní podnik, a proto nemůžeme hazardovat a musíme skutečně jednat včas,“ vysvětluje Michal Zděnek z dopravního podniku. „Jezdí tam řádově tisíce lidí denně za kulturou, za sportem, do zaměstnání a tak dále,“ dodává předseda představenstva.

Cestující MHD v Liberci

Pokud podnik dotaci nezíská, hrozí úplné zastavení provozu na trati

Tramvajová trať mezi městy potřebuje nutně rozsáhlou rekonstrukci. Dílčí úpravy už se v uplynulých letech dělaly, ale stále jsou tu čtyři úseky, které jsou technicky zastaralé. Konkrétně se jedná o místa, která prošla rekonstrukcí naposledy v 70. letech. Podle Michala Zděnka by mohla tramvaj jezdit maximálně dalších 5 let. Poté by její životnost nenávratně skončila, protože na to, aby podnik společně s oběma městy trať na své náklady prý nejsou v žádném případě peníze.

Situaci komplikuje koaliční krize na jablonecké radnici

Čtěte také

V Jablonci začínají od nuly koaliční vyjednávání a dopravní podnik neví, s kým přesně ve věci jednat. Zároveň se obává, že na zářijovém zasedání zastupitelů budou mít kluby spoustu práce s jednáním o nové koalici, a tramvaj bude až druhá v pořadí. Podle předsedy představenstva dopravního podniku už ale není dostatek času a tramvajová linka by měla být pro všechny prioritou.

Celková délka úseku, který nutně potřebuje opravu, je zhruba 5 kilometrů. Podle vedení podniku na ní ale závisí budoucnost celé trati. Opravit je třeba rozchody, překládat sítě, upravit kolejiště a také okolní terén, jako například skalní svahy v rámci úseku Nový Svět - Měnírna.

Spustit audio

Související