V Jablonci se rozpadla koalice. Zastupitelé v čele s ANO odvolali s pomocí opozice dva radní

Dosavadní koalice v Jablonci nad Nisou skončila. Příčinou jejího rozpadu byl nejen  spor o střet zájmů primátora Milana Kroupy z hnutí ANO, ale i dlouhodobé neshody v koalici. Tu po loňských volbách utvořilo hnutí ANO, Piráti, hnutí Společně pro Jablonec a jeden zastupitel zvolený za Novou Budoucnost. 

I hlasy ODS a Starostů byl ve čtvrtek z městské rady odvolán uvolněný radní pro rozvoj Petr Klápště a náměstek pro ekonomiku Štěpán Matek, oba zvolení za hnutí Společně pro Jablonec. Odvolání Klápště navrhoval lídr ODS Miloš Vele, zároveň se zrušením pozice uvolněného radního s odůvodněním, že za volební období přijde působení jeho a jeho odboru na 14 milionů korun.

„Myslím, že ty peníze umíme použít lépe,“ řekl Vele. Zastupitelé odvolali také náměstka pro ekonomiku Štěpána Matka, návrh podal Stanislav Říha z hnutí ANO. Primátor uvedl, že si další spolupráci s oběma radními neumí představit.

Primátor města vytvoření nové koalice odmítá

Přestože na jednání několikrát zaznělo, že se ANO dohodlo s ODS a Starosty, Kroupa to popřel. Odmítá i vytvoření nové koalice, byť by mu spojení s oběma stranami zajistilo pohodlnou většinu 18 z 30 hlasů v zastupitelstvu.

„Já nechci být členem žádné koalice, já chci, aby se na vedení města jednoznačně podílelo celé zastupitelstvo. Ať si zastupitelstvo zvolí členy rady a vedení města,“ řekl primátor. Zástupce Pirátů Jakub Chuchlík řekl, že se ve čtvrtek na svou funkci rezignovat nechystá.

Spor o střet zájmů na jablonecké radnici 

Střet zájmů primátora Kroupy spočíval v tom, že se v pozici jednatele společnosti GREPA Networks domáhá zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá také odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích.

Kroupa ve čtvrtek všechny sporné body z jednání stáhl. Aby svůj nárok podložil, vypnul ale v minulých dnech několikrát městský kamerový systém. Chtěl ukázat, že ho skutečně zajišťuje jeho firma. Sdružení místních samospráv ČR na něj kvůli tomu podalo trestní oznámení.

Loni na podzim vyhrála volby v Jablonci ODS, která poslední dvě volební období ve městě vládla. Přestože ve třicetičlenném zastupitelstvu získala osm mandátů, skončila v opozici. Koalici se tehdy podařilo sestavit druhému ANO, které ve volbách získalo sedm míst v zastupitelstvu. Třetí skončili Piráti, kteří mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec.

V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD. Sociální demokraté ani komunisté se do zastupitelstva nedostali.

Čtvrteční rozpad koalice vedené ANO v Jablonci nad Nisou je prvním případem rozpadu koalice na úrovni statutárních měst od loňských komunálních voleb.

autor: reČRoL | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio

Související