Dražší jízdné v Libereckém kraji. O kolik víc cestující zaplatí?

19. srpen 2019 08:07

V Libereckém kraji zdraží od podzimu jízdné v autobusech a vlacích regionální dopravy. Krajský úřad to zdůvodnil rostoucími náklady, například kvůli růstu mezd řidičů. Od listopadu proto lidé zaplatí více.

Třeba za jízdné z České Kamenice přes Kamenický Šenov a Prysk do Nového Boru zaplatí cestující více o rovnou čtvrtinu – místo 16 Kč to bude 20 Kč. Z Liberce do Jablonce přijde cesta místo 25 Kč na 30 Kč. Pokud ale vlastní cestující krajskou kartu opuscard s peněžní částkou, která se při platbě odečítá, tak je celkově cestování výhodnější. Kartu si může kdokoliv pořídit v Evropském domě hned vedle krajského úřadu. Pracovníci ji vydají na počkání.

Podle radního pro dopravu Jana Svitáka za Starosty pro Liberecký kraj stojí za zdražením jízdenek rostoucí náklady na dopravu. „Jednou z možností bylo přistoupit k omezování služeb a k omezování spojů, což je samozřejmě cesta, kterou jít nechceme, protože by to znamenalo řešit ty nejvíc ztrátové spoje, což jsou spoje z těch okrajových částí Libereckého kraje. Druhou z možností bylo zvýšení cen,“ vysvětluje krajský radní pro dopravu Jan Svíták.

Kraj zdůvodnil zdražení i vyššími cenami dopravců, kteří pro kraj zajišťují jednotlivé linky, ať vlakové, nebo autobusové. Dobrou zprávou je, že nezdraží síťové jízdenky.

Do budoucna kraj plánuje využití pražského odbavovacího systému

Přibližně za rok najdou lidé v příměstských autobusech systém, který dnes používá Praha a Středočeský kraj a který umožní nákup časového kuponu přes internet. Výhody karty Opuscard, jako třeba už zmíněná elektronická peněženka, by ale měly zůstat beze změny.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související