Nepozornost zabíjí. Všimli jste si vyznačených obrysů postav v ulicích Liberce?

22. srpen 2019 08:28

Na chodníku u náměstí Dr. E. Beneše v Liberci, na dopravním terminálu Fügnerova nebo u nádraží se nedávno objevily namalované obrysy postav, ale také pomníček s číslem 113.

Petr Fotil #nepozornostzabiji

Kampaň České asociace pojišťoven s názvem Nepozornost zabíjí má za cíl upozornit na rizika sledování mobilního telefonu ve chvílích, kdy například přecházíme silnici nebo jen jdeme po chodníku. V minulém roce se zaměřovala na řidiče a právě teď po celém Česku startuje další část, tentokrát zaměřená na nepozornost chodců, říká mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Exnerová. Číslo 113 přitom symbolizuje počet usmrcených chodců při dopravních nehodách v Česku za loňský rok.

„Polovina z chodců totiž přiznává, že se místo sledování provozu u silnice věnuje svému mobilnímu telefonu. Chceme vzbudit u chodců emoce a změnit jejich rizikové chování.“
Veronika Exnerová

Filip Psal #nepozornostzabiji

Z průzkumu asociace pojišťoven vyplynulo, že celá polovina chodců používá mobilní telefon během pohybu v silničním provozu a u mladších lidí je to ještě výrazně více. Přiznávají to celé dvě třetiny chodců ve věku od 18 do 44 let. Kritická místa nehod bývají často na hlavních křižovatkách ve velkých městech. Kampaň proto běží v Praze, Brně, Plzni, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě a také v Liberci.

Jen v Liberci se za posledních šest let stalo téměř 300 nehod s účastí chodce

V letech 2013 - 2018 policie zaznamenala celkem 294 střetů vozidel s chodci. Šest lidí při nich zemřelo a 275 z nich bylo zraněno. Podle mapy, která je k dispozici na portálu České asociace pojišťoven, bylo nejvíce tragických dopravních nehod u autobusového terminálu ve Fügnerově ulici, dále pod vlakovým nádražím v Nákladní ulici a také v okolí náměstí u radnice.

Přehled nehod v silničním provozu v Liberci
autor: Eva Malá
Spustit audio