Tipy na víkend v Libereckém kraji: Strašidelná zoo, Sokolský běh republiky i prázdniny na Valdštejně

24. říjen 2024

Prodloužený sváteční a ještě o hodinu delší víkend je tu, nabízíme několik tipů, jak ho strávit v Libereckém kraji.

Krajská knihovna slaví

Krajská vědecká knihovna v Liberci si připomíná 120 let od založení veřejné Lidové české knihovny a 100 let od založení německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen. V pátek 25. října zve všechny čtenáře stávající i budoucí na oslavu do svých prostor v Rumjancevově ulici. Od 15 hodin se bude podávat dort, v dětském oddělení jsou připravené hry, k prohlédnutí bude výstava o historii knihovny a od 19 hodin začne koncert kapely Superhero Killers.

Sychrovské Nocturno

V sobotu 26. října v 19 hodin začne v galerii zámku Sychrov koncert Nocturno na Sychrově v rámci festivalu Lípa Musica. Zazní skladby Antonína Dvořáka, Bohuslava Martinů, Richarda Strausse, Alexandera Zemlinskyho nebo Karola Szymanowskiho. Na programu jsou tako klavírní skladby jako Smetanova Koncertní etuda gis moll „Na břehu mořském“ a Chopinovo Nocturno Des dur.

Strašidelná zoo

Sobota 26. a neděle 27. října bude Zoo Liberec opět patřit strašidlům, vždy od 18 do 21 hodin (pokladna se zavírá ve 20 hodin). Zoo bude tajemně nazdobená a nasvícená. Speciální program připravili i v Dětském koutku v Lidových sadech, který bude oba dny otevřený od 13 do 20 hodin, a kde v sobotu navíc v 18 hodin začne Strašidelný rej.

Ve stejný čas, tedy v sobotu 26. října v 18 hodin, odstartuje od budovy Severočeského muzea směrek do Dětského koutku lampionový průvod.

Sokolský běh republiky

V pondělí 28. října se koná tradiční Sokolský běh republiky. V Jablonci nad Nisou připravili několik tras; hlavní 5kilometrový závod startuje u Sokolovny ve 14 hodin, dětský závod v Tyršových sadech ve 13.30 a připravený je i symbolický kratší okruh – kilometrový – pro ty, kteří se chtějí zapojit třeba procházkou.

V Libereckém kraji pořádají na státní svátek Sokolský běh republiky také v Liberci, Zlaté Olešnici, Zásadě, Alšovicích a Lomnici nad Popelkou.

Podzimní slavnost na Valdštejně

V sobotu 26. října pořádají na hradě Valdštejn v Českém ráji Podzimní slavnost, poslední akci sezóny na oslavu lesa a přírody. Od 10 do 15 hodin je připravený naučný program pro rodiny s dětmi, vyhlášení dětské výtvarné soutěže, tvořivé dílny a prezentace spolků, které s přírodou a lesem souvisí, to vše s pestrým hudebním doprovodem.

Podzimní prázdniny na Valdštejně

Valdštejnská Podzimní slavnost bude vrcholem turistické sezóny a zároveň zahájením podzimních prázdnin, během kterých bude brána hradu otevřená. Od pondělí 28. do středy 30. října budou na Valdštejně dětské prohlídky s loupeživým rytířem a princeznou Kateřinou.

Živá kultura = živý Liberec

Další tipy najdete v přehledu akcí Živá kultura = živý Liberec, který je neziskovým projektem Knihkupectví a antikvariátu Fryč. Projekt propaguje a propojuje libereckou kulturu a jednotlivé pořadatele.

autoři: Tomáš Beneš , reČRoL | zdroj: webové stránky zmíněných pořadatelů
Spustit audio

Související