Smržovský viadukt stojí už 130 let. Nejen šotouši by si to neměli nechat ujít, zve smržovský starosta

19. říjen 2024

Na vlakovém nádraží, v Zámečku, na náměstí ve Smržovce i pod mostními oblouky oslavili v sobotu 19. října probíhat oslavy 130. výročí smržovského viaduktu.

„Železniční viadukt ve Smržovce je jeden z nejhezčích v republice a je to jedna z největších staveb na trati Liberec-Tanvald. Máme objednány dvě parní lokomotivy. Spolupracujeme se železniční společností Tanvald, která zajišťuje i zubačku. Všichni šotouši a všichni, kdo mají rádi železnici, by si to tuto sobotu neměli nechat ujít,“ pozval na oslavy kulatého výročí smržovský starosta Marek Hotovec za ODS.

Pro sběratele a radioamatéry

„Nechali jsme udělat výroční známku, je 130 velkých archů. Ke 130. letům, 130 archů, více jich nikdy nebude. A budeme samozřejmě prodávat i jednotlivé známky. No a ještě jedna taková vychytávka je, že radioamatéři se můžou spojit s tím jedním naším radioamatérem, který jim bude dávat za každé spojení orazítkované kartičky, za každé spojení z celého světa,“ přiblížil starosta.

Historie mostu

„Udělali jsme k tomu tematickou výstavu, kde jsou jednak modely viaduktu, ale i spousta povídání o viaduktu, kdy byl postaven. Je neskutečné, že ti italští mostaři postavili takhle obrovské dílo za jeden jediný rok bez použití jeřábů, opravdu jenom za použití technologie, která tehdy byla k dispozici. A ten most vydržel bez zásadního zásahu, bez jediné opravy vlastně 113 let,“ lákal Marek Hotovec na výstavu ve smržovském Zámečku.

Busta TGM a otevření stezky

„Při té příležitosti odhalíme i bustu Tomáše Garrigue Masaryka na velkém smržovském náměstí, která se tam vrátí vlastně po sedmdesáti letech od té doby, co jí totalitní režim nechal odstranit. Budeme slavnostně otvírat i stezku, která vede přímo pod viaduktem a kterou jsme se rozhodli v rámci této oslavy udělat zbrusu novou, aby se se mohli návštěvníci i obyvatelé Smržovky dostat po nějaké kultivované pěšině,“ doplnil smržovský starosta. Program začal na nádraží v 10 dopoledne a trval až do 18 hodin.

Spustit audio

Související