Terapie koňskou duší. Jak a komu může pomoct

Nejen poraněné tělo, ale i poraněnou duši pomáhá léčit kontakt s koňmi. A zatím co hipoterapie jako forma fyzioterapie je poměrně známá, terapie koňskou duší tolik ne. Jak funguje, vysvětlil našemu reportérovi jablonecký chovatel koní Jakub Ševčík.

„Pobyt u koní je vlastně terapie sama o sobě. Koně se dokáží navázat na lidskou duši a dokáží svojí energií změnit naši energii. I když je naštvaná, smutná, nebo jakýmkoliv způsobem poškozená, tak koně, nebo celkově zvířata, nám pomáhají,“ nastínil Jakub Ševčík.

Spolupracuje například s Jedličkovým ústavem, psychology, nebo rodiči dětí, které mají různé problémy. Právě jim chtějí zprostředkovat kontakt s koňmi. A jak taková terapie koňskou duší probíhá?

„Když přijdou lidi s nějakým problémem, tak jim nejdřív představím koníky, které máme. A ke kterému nejvíc tíhnou, tak s tím začneme pracovat. Začnou je třeba čistit, objímat, pak jdeme třeba na procházku. Můžou se na koníka třeba posadit, když se nebojí. Celý proces je strávit v klidu, bez telefonu, bez techniky, jenom se zvířaty a s přírodou,“ přiblížil chovatel. Za zvířaty je pak podle něj nejlepší docházet opakovaně, aby mezi člověkem a koněm vznikl přátelský vztah.

Spustit audio

Související