Taky se mi povedlo, že mi pes prokousl nohu, přiznává Psovod roku

Rvačky, nebezpeční pachatelé se zbraní, nebo pátrání po zmizelých osobách. Nejenom to obnáší práce policejního psovoda. Filip Dvořák je Psovodem roku 2023.

Za mimořádné výkony ve službě, při které společně se svým psím parťákem Emanem mimo jiné zachránil život zraněnému muži, získal psovod Služby základních kynologických činností z České Lípy Filip Dvořák titul Psovod roku 2023.

Že na psy nedá dopustit, dokládá jeho civilní pes Norman, kříženec německého ovčáka s huskym, kterého si přivezl z útulku. „U něj bylo vidět, že předešlý pán byl tvrdší, protože když jsem vzal mop na vytírání, tak pes se skrčil, počůral se strachy a zalezl pod postel,“ popisuje společné začátky.

„A taky se mi povedlo, že mi prokousl nohu, na cizí lidi byl nedůvěřivý, až agresivní, ale soustavným výcvikem a péčí se to odbouralo, a teď už se ho nebojím pouštět mezi lidi, ani mezi děti, a je to takový mazel,“ dodává. (Potvrzujeme! - pozn. red.)

Co obnáší profese policejního psovoda a jak probíhá výcvik služebního psa? Poslechněte si záznam rozhovoru s Psovodem roku 2023 Filipem Dvořákem a tiskovou mluvčí policie Klárou Jeníčkovou.

Spustit audio

Související