Ze života policejního psa aneb Práce je musí bavit a nesmí při ní štěkat

Kdo se může stát policejním psovodem a kdo policejním psem, jak se hledají bomby a drogy a jak probíhá výcvik policejních psů, který nekončí s pracovní dobou, prozradí Seriál týdne.

Za policejními kynology a jejich svěřenci se redaktor Jaroslav Hoření vydal na krajský přebor policejních kynologů Libereckého kraje. Kapitán Vladimír Hovad na úvod prozradil, jak policejní psi vyhledávají výbušné a omamné látky či proč nesmějí při práci štěkat a hrabat.

Dozvíme se také, jak probíhá vyhledávání v objektech, jak psi vyhledávají drogy nebo výbušniny v zavazadlech, a proč psi, vycvičení na vyhledávání nástražně výbušných zařízení, nemají další specializaci.

Další zastavení na krajském přeboru policie Libereckého kraje ve speciální kynologii je věnované poslušnosti. Tu by měl zvládat vlastně každý pes, on také každý pes nebo fenka se může stát policejním specialistou. Na cvičáku to vysvětlil s podporučík Jaroslav Petráček.

A podporučík Jaroslav Petráček i kapitán Vladimír Hovad se shodují, že pro psovody a jejich psy výcvik s pracovní dobou nekončí, ale jsou parťáky i doma.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.