Táborák na Troskách i hrané prohlídky na Frýdlantu. Co dalšího nabízí Hradozámecká noc v Libereckém kraji?

26. srpen 2023 09:59

V sobotu 26. srpna večer se letos koná Hradozámecká noc, do které se každý rok zapojují desítky památek z celé země. Jaké to budou v Libereckém kraji?

Na hradozámeckou noc zvou například památky na Turnovsku. Na hradě Trosky čeká návštěvníky večer s táborákem a country hudbou. Samozřejmě nebudou chybět ani komentované prohlídky o historii této dominanty Českého ráje. Program začne v 18:30 a potrvá až do 23. hodin.

Večer bude otevřený i Hrubý Rohozec, kde se lidé například dozví pikantní historky o rodině předposledního majitele zámku - hraběte Mikuláše de Fours Walderode. Právě na sobotní večer si tamní průvodci navíc připravili hranou scénku, jak služebnictvo připravovalo pohřeb starého pána.

Na kostýmované prohlídky s hudbou pak lákají na hradě Valdštejn u Turnova. Program je tam připraven od 19:30 do 22. hodin.

Další dvě památky zapojené do Hradozámecké noci jsou na Liberecku. Jednou z nich je hrad a zámek Frýdlant, kde si také nachystali několik hraných prohlídek. Ty se pro změnu točí okolo toho, že poslední majitel – hrabě Clam-Gallas, který si přál mít syna a tedy dědice, měl samé dcery. Celkem jich bylo sedm. A co se kolem toho odehrávalo, se lidé dozvědí právě během nočních prohlídek.

A zajímavosti o rodu Clam-Gallasů se návštěvníci dozvědí i večer na hradě Grabštejn u Hrádku nad Nisou. Ty se budou pro změnu točit kolem historek o honu na bažanty a hraběti Harrachovi.

Spustit audio

Související