Za den odchodíme i pět hodinových prohlídek, přiznávají průvodkyně z Grabštejna

Průvodci jsou nedílnou součástí většiny českých památek. Jejich práce je zajímavá, a především velmi rozmanitá. A zároveň je náročná a není pro každého.

Čtěte také

„Za den provedeme tři až pět prohlídek, záleží, kolik přijde lidí. To se liší třeba i podle počasí,“ říkají průvodkyně ze Státního hradu Grabštejn.

„Musíme si dávat hlavně pozor na to, jestli k nám do prohlídky nejde někdo, kdo tam být nemá, nebo jestli máme správný počet návštěvníků,“ vysvětlují, co si musí pohlídat na začátku.

Samotná prohlídka trvá většinou okolo šedesáti minut. Aby prohlídky byly co nejlepší, vybírá si průvodce sama kastelánka Věra Ozogánová. „První kontakt je většinou e-mailový, kdy uchazeč pošle nějaký motivační dopis, následně si domlouváme osobní schůzku. Před ní dostane uchazeč kus průvodcovského textu. Na schůzce pak ukazuje, jak by prohlídku vedl,“ popisuje paní kastelánka.

Jak se pozná účastník prohlídky, který „tam být nemá“? Kdy se mají uchazeči hlásit? Co se jim na prohlídce může stát? Poslechněte si reportáž Patrika Fišera.

autoři: Patrik Fišer , reČRoL
Spustit audio

Související