Nová jablonecká slavnost má upozornit na sklářskou tradici města

26. srpen 2023 08:25

Nový kulturní festival Jablonecká Perle pořádají v sobotu 26. srpna v Jablonci nad Nisou. Propojit má tamní sklářskou a bižuterní tradici s gastronomií, hudbou nebo trhy. Zároveň doplní koncepci města, kdy každé roční období má svoji slavnost.

„Chybí nám velký letní festival v Jablonci. Říkali jsme si, že je důležité, abychom upozornili na tradice a historii Jablonce,“ přiblížila náměstkyně primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová ze Starostů pro Liberecký kraj, proč město s novou letní slavností přišlo. Jablonecká perle proto nabídne kromě hudby, trhů a gastronomie také ukázky sklářských řemesel.

Čtěte také

„Budou se prezentovat firmy jako takové, budou předvádět výrobu a zároveň si budou moci návštěvníci vyrobit i něco sami,“ doplnila náměstkyně Hamplová. Akce má být podle pořadatelů pro všechny generace a program bude rozdělen na dvě pódia. Program najdete zde.

Festival se koná od 10 do 22 hodin na Horním náměstí, kde kvůli tomu není možné zaparkovat. „Pokud někdo přijede vozem, je odstavné parkoviště u Kauflandu, takže je možné zaparkovat přímo tam a dojet hromadnou autobusovou dopravou,“ uvedla Jana Hamplová. Vstup je zdarma, lidé ale můžou přispět nějakým bižuterním komponentem, nebo přímo šperkem. Z nasbírané bižuterie posléze vznikne umělecké dílo.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související