Sýry, chléb, pivo, dort, med i zelí: Představujeme nové Regionální potraviny Libereckého kraje
Vítěz 2021 v kategorii Ostatní: Med od Nojmíků - květový smíšený
Devět nových prestižních značek Regionální potravina Libereckého kraje udělila odborná komise soutěže projektu ministerstva zemědělství, do které 29 producentů přihlásilo 77 výrobků. V seriálu se vydáváme za jednotlivými chovateli, pěstiteli a výrobci. Tentokrát nás redaktor Jaroslav Hoření zavede na Frýdlantsko až k hranicím s Polskem, do včelína, kde se rodí oceněný Med od Nojmíků a představí včelaře Pavla Neumaiera.
Oceněný med pochází z včelařského stanoviště v Srbské. Hlavní výhodou tohoto stanoviště je, že se v okolí nepěstuje žádná monokultura. Med díky tomu obsahuje pestrou skladbu pylových zrnek, což se následně pozitivně odráží v jeho chuti a kvalitě.
Výrobce: Pavel Neumaier, Dolní Řasnice
Malé rodinné včelařství vzniklo v roce 2014. V dnešní době se jedná o provoz se 106 včelstvy a veterinárně schválenou a profesionálně zařízenou medárnou.
Související
-
Speciální webový portál se snaží pomoct regionálním výrobcům v Libereckém kraji
Nový webový portál lksobe.cz se snaží propojit regionální výrobce se zákazníky. Na jednom místě tak najdete zemědělce, klenotníky nebo tradiční řemeslníky.
-
„Liberecký kraj sobě": Nový portál s nabídkou regionálních produktů
Internetová stránka, kterou spustilo liberecké hejtmanství, soustředí na jednom místě nabídku výrobků, potravin i služeb, které mají označení regionální produkt.
-
Kvalitní regionální potraviny: Výrobek roku Libereckého kraje 2019
S koncem roku přichází ohlédnutí za uplynulými měsíci a rekapitulace. Proč tedy nepřipomenout úspěchy regionálních výrobců potravin, kteří za své produkty získali ocenění?
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.