Světový den diabetu. Cukrovkou trpí desetina obyvatel České republiky, lidé by ji neměli podceňovat

14. listopad 2022 10:41

Od roku 1991 si každoročně, 14. listopadu, připomínáme Světový den diabetu. Onemocnění cukrovkou trpí u nás desetina obyvatelstva a počet pacientů každoročně stoupá.

Čtěte také

Onemocnění diabetem velmi často souvisí s nesprávným životním stylem. I když, jak redaktorce Ivaně Bernáthové řekla Veronika Mervartová, její dcera trpí diabetem prvního typu, které bývá dědičné. Nemoc se u ní projevila ve třinácti letech.

„Byla unavená, polehávala… To dítě má hroznou žízeň, extrémní, a když za noc vypila 2 listry vody, tak nám došlo, že něco není v pořádku,“ popsala.

„U nemocného se snižuje produkce inzulínu, to je hormon, který vyrábí B buňky ve slinivce. Uvolňuje se na podnět toho, když člověk něco sní; zvedá se hladina krevního cukru a uvolní se inzulín, který pak pomáhá zpracovávat cukr. Tato osa je u diabetiků I. typu porušená, protože produkce inzulínu je narušená,“ vysvětlila primářka liberecké diabetologie Jindru Vejrychová.

Naproti tomu cukrovka II. typu souvisí s tzv. inzulinovou rezistencí. „To je necitlivost tkání na inzulín. Tam, kde inzulín má působit, inzulín sice je, ale nedochází ke správnému účinku. Pacient má vysokou hladinu krevního cukru, i inzulínu, a přesto to nefunguje,“ dodala primářka Vejrychová.

S čím diabetes II. typu souvisí? Co musí lidé s diabetem dodržovat? Co je diabetická pumpa? V čem je diabetes záludný? Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio