O kolik v roce 2022 zdraží bydlení, kolik za vodu, teplo nebo odpady

3. leden 2022 12:54

Letošní rok přináší výrazný růst cen, a to nejen za elektřinu a plyn. Zdražovat bude i teplo, odvoz odpadu nebo voda. Kde a kolik si lidé v Libereckém kraji připlatí, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Za vodu nejvíc zaplatí obyvatelé Frýdlantského výběžku. Frýdlantská vodárenská společnost zvýšila sazbu za vodné a stočné na 138 korun za metr krychlový. Pro čtyřčlennou rodinu to bude měsíčně znamenat asi o 140 korun navíc.

Za vodu si letos připlatí i lidé na Semilsku. Vodohospodářské sdružení Turnov zvedlo ceny o necelých pět procent na 112 korun za kubík. Na Liberecku, Jablonecku a Českolipsku přijde vodné a stočné od nového roku na 112 korun a 45 haléřů za krychlový metr.

Čtěte také

Asi nejvyšší položkou v domácích rozpočtech bude cena za teplo. O více než polovinu zdraží teplo lidem v České Lípě. Domácnosti v průměru zaplatí každý měsíc za teplo a teplou vodu o 540 korun víc. Teplo zdražuje i Teplárna Liberec, která bude za gigajoule účtovat 717 korun, to je o zhruba 70 korun měsíčně víc. V Jablonci nad Nisou se cena tepla měsíčně zvýší o zhruba 200 korun.

Asi nejvíc se zdražení tepla dotkne obyvatel Hejnic a také Hrádku nad Nisou. V Hejnicích to bude téměř 880 korun měsíčně, v Hrádku nad Nisou zvedla tamní výtopna cenu na téměř trojnásobek ze 600 na 1700 korun za gigajoule.

Město Hrádek se proti tomu chce bránit. „Jsme připraveni podat podnět na ERÚ (Energetický regulační úřad), což je vlastně další instance, která se cenou tepla a energiemi na trhu zabývá. Přikročili bychom i k soudnímu podání. Paralelně vyjednáváme i o možnosti odkoupení centrálního zdroje té výtopny, včetně rozvodů,“ upřesnil starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka z SLK.

Jak a kde zdražily svozy odpadu

Největší změna čeká obyvatele Jablonce nad Nisou, kde budou nově platit roční paušální poplatek 570 korun. Změna se týká i chalupářů, ti musí nově platit také za odpad v místě, kde mají svůj rekreační objekt.

V Liberci nebo Frýdlantu zůstává cena stejná jako loni. V Liberci lidé zaplatí ročně 720 korun na osobu, ve Frýdlantu 790 korun. V Hrádku nad Nisou se zvedne cena za odvoz odpadu na 800 korun ročně. Beze změny zůstává svoz odpadu v České Lípě, kde se za popelnice už 11 let neplatí vůbec a náklady nese město.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související