Začala Tříkrálová sbírka. Kde všude, komu a na co v ní přispět. A jak se stát koledníkem?

4. leden 2022 08:56

Možná už jste zaregistrovali, že se do ulic loňské přestávce způsobené covidem-19 opět vydali tříkráloví koledníci. Začala Tříkrálová sbírka, kterou pořádá Charita České republiky. I když bude vrcholit 6. ledna, na svátek Tří králů, přispívat nebo také pomáhat s výběrem můžete už teď.

Tříkrálová sbírka začala, k velké radosti pořadatelů po loňské pauze, kdy lidé mohli přispívat jen na účet, opět s koledníky přímo v terénu.

V Libereckém kraji pomáhají na tři stovky dobrovolníků, kteří se do sbírky zapojili a v přestrojení za tři krále vybírají peníze. Nejde jen o lidi z různých farností, ale i skauty, a v poslední době přibývá také rodičů, kteří se přihlašují jako dobrovolníci se svými dětmi, aby oživili tradici.

Jak se stát „jedním ze tří králů“

Stačí se obrátit na oblastní pobočku Charity České republiky, telefonem, nebo e-mailem, a domluvit se na podrobnostech. Lidé mohou, ale nemusejí, mít tříkrálové kostýmy, charita je poměrně vybavená a kostýmy včetně tříkrálových papírových korun může zapůjčit.

Nejsou ale, bohužel, jen lidé, kteří by pomáhali s výběrem pro bohulibé účely. Vedení charity se setkává i s těmito případy, a proto zdůrazňuje, aby darující dávali své příspěvky jen do označených kasiček., která má logo Charity České republiky a je zapečetěná dvěma přelepkami s razítkem a podpisy příslušných institucí.

„Na jedné přelepce je razítko místní charity, na druhé přelepce je razítko místního městského úřadu s podpisem. Když tohle všechno ta kasička má, tak by se případný dárce neměl obávat, že přispívá někomu jinému,“ upřesnil ředitel oblastní pobočky v Liberci František Sehoř. Letošní novinkou jsou i pevné kasičky s logem Charity České republiky, které se mohou objevit například v kostelích.

Charita je pořadatelem sbírky, koledníci tak mohou vybírat pro různé organizace, jako je třeba chráněná dílna Tulipán, nebo hospic svaté Zdislavy. Peníze ze sbírky ale přiděluje také vlastním organizacím, jako je třeba azylový dům pro matky s dětmi nebo charitní dům v Chrastavě. Často se do sbírky s žádostí o pomoc přihlašují i některé školy a školky, které právě přes Charitu vybírají na pomůcky pro své hendikepované žáky.

Lidé mohou samozřejmě přispívat také on-line přes webové stránky charity, nebo formou dárcovských SMS. Tříkrálová sbírka potrvá do 16. ledna a loni se v ní vybralo jen v Libereckém kraji přes 80 tisíc korun. Vedení oblastní charity doufá, že minimálně stejný výtěžek se podaří koledníkům získat i letos.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související