Studium, přednášky, zápočty... Studentům TULky pomůže zvládat stres projekt Nevypusť duši

26. květen 2023 15:33

Vysokoškolské studium může být spojené s poměrně velkým stresem. Na přírodovědně-humanitní fakultě liberecké univerzity se proto rozhodli, že studentům s tím, aby si udrželi psychickou pohodu, pomůžou.

Studentům Technické univerzity v Liberci pomůže organizace Nevypusť duši. Poradí, jak pečovat o duševní zdraví, organizovat si čas a najít rovnováhu mezi školou a volným časem.

Studenti vysokých škol totiž musí skloubit a zvládnout studium, přednášky, zápočty a další povinnosti. A to všechno je samozřejmě spojené s poměrně velkým stresem. Studenti si tak musí dávat pozor, aby si udrželi duševní pohodu.

Přírodovědně-humanitní fakulta liberecké technické univerzity plánuje, že se na duševní zdraví studentů zaměří a případným negativním stavům bude předcházet. Uspořádala proto setkání s organizací Nevypusť duši.

„Hodně aktuální je teď téma syndromu vyhoření. Spousta lidí si neuvědomí, že i studenti mohou vyhořet. A také jsou to úzkosti… Navíc, se stále setkáváme s přesvědčením, že dnešní mladí jsou v něčem slabší, přitom to tak není. To pramení z neinformovanosti a z toho, že o tomto problému se začínáme bavit až v posledních 6, 7 letech…,“ popisuje Dominika Červenková, lektorka programu Nevypusť duši.

„Jde o to, aby se lidé nebáli na pomoc obrátit, aby to nedošlo až do bodu, kdy jde třeba o život. Je dobré vědět, že existují například krizové linky, které můžou být záchytnou službou do doby, než se člověk dostane k odborné pomoci,“ komentuje fakt, že jsou dlouhé čekací doby na objednání se k odborníkovi. „Spousta studentů také neví, že jsou vysokoškolské poradny, kde je čekací doba mnohem kratší,“ dodává.

Jak se na projekt Nevypusť duši dívají sami studenti a jak jeho důležitost vnímají profesoři liberecké univerzity? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související