Stoupá zájem o pomoc od potravinových bank. Jsme připraveni na až 300% nárůst, říká ředitel té liberecké

9. listopad 2021

Energetická krize, inflace a dopady epidemie koronaviru. To jsou důvody, proč se stále víc lidí v Česku obrací s žádostí o pomoc na potravinové banky. Ty v současnosti poskytují služby i těm klientům, kteří ještě před rokem jejich pomoc nepotřebovali.

Senior, kterému například zemře jeho partner, najednou zjistí, že je vlastně na to sám, a v tu chvíli mu přestávají stačit finanční prostředky. Tito lidé se často stydí si o pomoc říct…
Josef Vlček, ředitel Potravinové banky Libereckého kraje

„Na potravinové balíčky používáme banánové krabice. Takže vlastně každá rodina, které připravujeme, dostane od nás jednu, nebo dvě banánové bedny potravin, podle velikosti rodiny,“ vysvětluje Josef Vlček, ředitel Potravinové banky Libereckého kraje.

Čtěte také

A dodává, že očekávají větší zájem o služby potravinové banky. „Počítáme, že nárůst nastane tak v prosinci, maximálně v lednu příštího roku, protože většinou ti lidé, kteří tu pomoc potřebují, to řeší takzvaně ex post; takže ne teď, v tuto chvíli, ale v momentě, kdy zaplatí ty zálohy a vlastně zjistí, že už nezbylo na potraviny,“ říká. „A teď se tady vlastně shodou okolností sešly dva faktory; první je právě navýšení cen energií a druhým faktorem je narůstající covid,“ dodává ředitel Vlček.

Lze vůbec predikovat jaký bude nárůst? „To se skutečně nedá odhadnout, ten nárůst. Třeba v rámci té vlny covidu byl tak razantní, že jsme to ani nečekali, ale dokázali jsme to zvládnout, dokázali jsme ty lidi zavést. Jsme připraveni třeba i na 200 300 procentní nárůst. To je realita,“ popisuje.

Zájem o potravinovou pomoc se v současnosti rozšířil i do sociálních vrstev, které ještě třeba před rokem vůbec v potravinové bance nebyly. „Potravinová pomoc od nás se dostává i třeba opuštěným seniorům. Senior, kterému například zemře jeho partner, najednou zjistí, že je vlastně na to sám, a v tu chvíli mu přestávají stačit finanční prostředky. Tito lidé se často stydí si o pomoc říct,“ potvrzuje Josef Vlček.

„Další skupinou, ke které se ta pomoc dostává nově, jsou i úplné rodiny, kde maminka je na mateřské dovolené, otec například kvůli covidu přišel o práci a najednou jsou vlastně na podpoře a mateřské,“ dodává ještě.

Podle odhadu Josefa Vlčka tvoří senioři a rodiny s dětmi až 60% klientů potravinové banky.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související