Zákazníci dnes pomáhají doplnit zásoby potravinové banky. Dostanou je lidé v nouzi

Na osmnácti místech v Libereckém kraji dnes můžou lidé přispívat do potravinové sbírky. Nově se mohou zapojit třeba lidé v Semilech, řekl ředitel liberecké potravinové banky Josef Vlček.

Právě do potravinové banky poputují potraviny, ale také drogistické zboží, které dnes lidé v obchodech pro potřebné darují. Je to už podruhé v době koronavirové pandemie, co se sbírka koná. „Když proběhla ta první podzimní covidová sbírka, měli jsme obavy, jak lidé zareagují. Překvapili nás mile, měli jsme rekordní výtěžek 19 tun. Byli bychom rádi, kdybychom teď na jaře získali pro potřebné alespoň 15 tun,“ řekl Vlček.

Po celém Česku dnes můžou dárci přispět do potravinové sbírky. Trvanlivé potraviny a drogerie pak sociální organizace rozdělí lidem v nouzi

Je podle něj nejvyšší čas zásoby v bance doplnit, regály se rychle vyprazdňují. „Máme zásoby tak na měsíc, takže počítáme, že už v červnu bychom neměli z čeho dělat potravinové balíčky,“ dodal.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2013, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Její regály nepomáhá ale plnit jen sbírka. „Došlo i k obrovskému nárůstu čerstvých potravin, protože spousta výrobců vyrobila například mléko a zeleninu do škol a to jde teď všechno do banky, takže nárůst příjmu je o 200 procent,“ konstatoval Vlček. I díky tomu loni banka získala rekordních 220 tun potravin a drogerie, což je o 65 procent víc než o rok dříve.

Sbírka v obchodech večer končí, lidé ale mohou až do 2. května přispět také prostřednictvím e-shopů Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco.cz.

Do potravinové banky poputují potraviny a drogistické zboží
zdroje: ČTK , Eva Malá
Spustit audio

Související