Stávaly se na ně fronty před Mototechnou. Teď mají své muzeum v Železném Brodě

29. květen 2020

Automobily, které jste za mlada vídali a možná je i dokonce řídili a vlastnili, dnes na silnicích už moc nepotkáte. A když ano, tak jde o nějakou veteránskou akci a sotva si je stačíte prohlédnout.

V sobotu 30. května, po více než půl roce, znovu otevírá Muzeum socialistických vozů, a to s jednou významnou změnou. Přestěhovalo se z Velkých Hamrů do Železného Brodu. V novém objektu se byl podívat i náš redaktor Jaroslav Hoření, v předstihu, když tam vrcholily přípravy na slavnostní otevření.

Muzeum socialistických vozů tedy nově sídlí v Železném Brodě, v jednom z objektů, které v lokalitě Poříč zbyl z bývalé textilní továrny nejvíc známé jako Kolora. Dlouhá léta nevyužívané objekty si vyžádaly mnoho práce nadšenců ze spolku MotorGate, který za Muzeem socialistických vozů stojí. Expozice čítá asi 70 automobilů a několik desítek motorek. Co všechno tam můžete vidět? Poslechněte si reportáž a máme pro vás i malou ochutnávku ve fotogalerii.

Jak muzeum vzniklo

Historie muzea sahá do roku 2011, tehdy sídlilo ve středočeské vesničce Kozovazy. O 3 roky později, v červenci 2014, byla otevřena expozice ve Velkých Hamrech, kam jste mohli zavítat do loňského podzimu. Úprava nových prostor dala hodně zabrat a přemístit všechny exponáty také nebylo jednoduché. Slavnostní otevření bylo plánované na 21. březen, ale z toho v důsledku koronavirových opatření sešlo, a tak se motorističtí nadšenci dočkali až teď.

Otevírací doba

V sobotu 30. května se začíná v 10 dopoledne a pro tento den je vstupné dobrovolné. V neděli 31. května tu mají Dětský den, děti do 15 let mají vstupné zdarma A od června do září je otevřeno denně, mimo pondělí, od 10 do 16 hodin. Běžné vstupné je 100 korun, děti a ZTP 50 korun a rodinné vstupné je 250 korun.

Spustit audio

Související