Do domova seniorů smí návštěvy nadále jen s testem, některá zařízení už ho ale na místě nenabízejí

17. červen 2021 08:04

V Libereckém kraji už mohou návštěvy do domovů pro seniory bez omezení, musejí mít ale negativní test na koronavirus. Lidé také mohou na návštěvu za svými příbuznými, pokud jsou po očkování, nebo prodělali covid-19. Některé domovy v regionu dál nabízejí možnost otestovat se přímo v zařízení, nejde ale o všechny.

Některé domovy pro seniory v Libereckém kraji přestaly testovat návštěvy; rodiny klientů už mají dostatek možností, kde si test samy zajistit. Někde se naopak mohou návštěvy dál na koronavirus otestovat sami, přímo v sociálních zařízeních.

Čtěte také

Situace je v různých domovech různá. Všechna zařízení se v první řadě řídí mimořádným pokynem Ministerstva zdravotnictví, které říká, že bez testu nebo dalších vybraných podmínek návštěvy do domovů nesmějí. Mezi ty další podmínky patří očkování a také prodělaný covid-19. Ještě záleží na tom, jestli má člověk jednu dávku očkování, nebo už dvě a jak dlouho má případně po první dávce; u prodělaného covidu zase hraje roli, kdy byl nemocný, jak už je to od té doby dlouho. Jednu z těchto podmínek musí návštěvník splnit, jinak ho sociální pracovníci do domova na návštěvu nepustí.

Na návštěvu za seniorem s testem

Některé domovy, například Domov u přehrady v Jablonci nad Nisou, dál nabízí návštěvám možnost se přímo v domově otestovat antigenním testem, pokud si už příbuzný nebo známý klienta nepřinese svůj vlastní.

Čtěte také

V libereckém domově na Františkově testují návštěvy každé úterý a pátek. Příbuzní a známí klientů jsou na to zvyklí. Mají tak vlastně možnost navštěvovat seniory po celý týden; od jednoho testu může uplynout maximálně 72 hodin do toho dalšího; testování dvakrát týdně jim tedy vystačí, aby mohli teoreticky jít v daném týdnu na návštěvu i šestkrát. A například v domově ve Velkých Hamrech na Jablonecku, už tuto možnost nenabízejí. Vedení domova má za to, že v současné době je mnoho možností, kde si může člověk PCR nebo antigenní test sám zajistit.

Domovy seniorů v Libereckém kraji se shodují, že požadavek negativního výsledku testu na koronavirus od návštěv příbuzné neodrazuje, naopak hojně za seniory do domovů chodí a užívají si, že teď, po lockdownové pauze, tam už zase kdykoliv mohou. Ředitel libereckého domova na Františkově, Jan Gabriel, pro Český rozhlas popsal, že lidé si možnost návštěv doslova užívají. V době příznivého počasí využívají příbuzní také možnost být se seniory venku, v zahradě a na dvoře domova. Velký zájem potvrzují i další zařízení v kraji. A situaci chválí i samotní senioři, kterým se během lockdownu a zákazu návštěv po příbuzných a známých prý velmi stýskalo.

Spustit audio

Související