Nově zvolená senátorka Lena Mlejnková: Chci se vrhnout do nové práce

Nově zvolená senátorka Lena Mlejnková (SLK) by se ráda věnovala zdravotnictví a sociálním věcem, kterými se zabývá dlouhodobě.

Do konce volebního období plánuje zůstat starostkou Semil, zasedat ale bude i v krajském zastupitelstvu, kam byla před týdnem znovu zvolena. Mlejnková porazila ve druhém kole voleb do Senátu v obvodu 35, který zahrnuje Jablonecko a část Semilska, bývalého jabloneckého primátora Milana Kroupu (ANO), hlas jí dalo 62,92 procenta voličů.

„Teď to bude o organizaci, já jsem nad tím velmi pečlivě dopředu přemýšlela, abych nezklamala nikoho z lidí, kteří mě volili. V Semilech požádám kolegy, abych byla neuvolněnou starostkou a jenom dokončila tu práci, kterou mám rozdělanou,“ řekla. V krajském zastupitelstvu bude řadovou zastupitelkou, jednání je jednou za měsíc, chce mít ale přehled o regionu. „Ne všechno se dá vyřešit z města nebo z kraje, některé projekty potřebují větší podporu, rozhodně rozvrhnu svoje síly,“ dodala.

Mlejnková postoupila z druhého místa, ve druhém kole jí ale hlas dalo 14 299 voličů. „S obrovskou pokorou děkuju všem za každý hlas, děkuju všem, kteří přišli a děkuju kolegům ze Starostů pro Liberecký kraj, protože oni se o to taky obrovsky zasloužili, je to společný výsledek,“ doplnila Mlejnková. Zároveň přiznala, že ji po letech v komunální politice čeká nová etapa. „Děti odešly na vysokou školu, chci se vrhnout do nové práce,“ poznamenala a dodala, že chce aktivně podporovat projekty v regionu.

Senátorka a starostka Semil Lena Mlejnková se syny

Pro Kroupu nebyla porážka ve druhém kole překvapením. „Já jsem sice vyhrál první kolo voleb, ale v těsném závěsu za mnou byl pan (Vít) Němeček a paní Mlejnková a vzhledem k tomu, že všichni ostatní kandidáti s výjimkou SPD vlastně svoje hlasy přeposlali paní Mlejnkové, tak ta matematika je neúprosná a výsledek byl předpokládaný. Je to takový to klasický „všichni proti ANO“, řekl. 

Mlejnková vyhrála podle údajů na www.volby.cz ve většině z 83 měst a obcí senátního obvodu, Kroupa ji porazil jen v osmi obcích, v Josefově Dole na Jablonecku skončil souboj nerozhodně, když oba kandidáti dostali po 58 hlasech. 

autor: Jiří Jelínek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související