O propadu v krajských volbách, digitalizaci i budoucnosti Pirátů s náměstkem hejtmana Zbyňkem Miklíkem z České pirátské strany

27. září 2024

Na základě výsledků krajských voleb 2024 končí ve vedení Libereckého kraje Piráti. Jak hodnotí své dosavadní působení ekonom a náměstek libereckého hejtmana Zbyněk Miklík, jednička krajské kandidátky?

Čtěte také

V rozhovoru se mluví nejen o krajských projektech v oblastech investic, mezi kterými vyzvedl projekty nové střední zdravotnické školy v Liberci, terminálu, který propojí vlakové a autobusové nádraží v krajském městě nebo solární elektrárnu v Ralsku, ale také o současných turbulencích uvnitř pirátské strany i o jejím odstupujícím předsedovi Ivanu Bartošovi, kterého k 30. září 2024 odvolal premiér Petr Fiala z ODS z funkce ministra.

Propad preferencí vidí zejména v nedostatečném marketingu. „Pokud nedokážeme naši práci, za kterou si stojím, prezentovat v kampani jedním, dvěma slovy, tak to na voliče nebude fungovat,“ zamýšlí se Zbyněk Miklík.

Hlavní příčinu ale vidí v celostátní kampani, která se proti Pirátům vedla kvůli rychle nevyřešené digitalizaci stavebních úřadů.

„Není to triviální záležitost, je to velmi náročný úkol. Jde o velký, propojený, robustní systém, není to jen ‚nějaký‘ počítačový program,“ vysvětluje na základě vlastních zkušeností z aplikace podobného digitálního systému.

V politice chce Zbyněk Miklík setrvat a v rehabilitaci Pirátů věří při parlamentních volbách, které se konají v roce 2025.

Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio