Na veřejné diskuzi: V Kamenickém Šenově se přou o stavbu obchodu u přírodní památky Panská skála

27. září 2024 16:14

Asi čtvrt kilometru od přírodní památky Panská skála v Kamenické Šenově mají postavit pobočku diskontního řetězce Norma. Jeho zástupci svolali veřejnou diskuzi o záměru. Plán má hlasité odpůrce, ale i příznivce.

V Kamenickém Šenově se lidé přou o plán na výstavbu pobočky diskontního řetězce Norma. Firma si vytipovala pozemek nedaleko přírodní památky Panská skála. Místní rychle sepsali petici proti záměru. Na setkání ve čtvrtek 26. září 2024 v šenovském kině se ale lidé mohli podepsat také pod petici, která projekt naopak podporuje.

„Problém je ten, že to je stavba na zelené louce, v exponovaném místě, které má svoji hodnotu a je to v bezprostřední blízkosti národní přírodní památky, nejstarší geologické v republice,“ myslí si předseda spolku Sonow Radim Vácha.

Společnost Norma tvrdí, že jiné místo v úvahu nepřipadá. Parcela asi čtvrt kilometru vzdálená od Panské skály je v územním plánu určená pro občanskou vybavenost. V 90. letech tam měl kdosi plán vybudovat čerpací stanici.

„Norma má zodpovědnost vůči své investici, z toho důvodu jsme tuto lokalitu vyhodnotili jako vhodnou, pokud získáme stavební povolení, objekt tady postavíme, pokud stavební povolení nezískáme, tak ne,“ uvedl na setkání vedoucí expanze společnosti norma Michal Schwarzkopf.

„Stavba na tom místě teď je možná,“ řekl nezávislý starosta Martin Bartoš. „A teď je otázka, zda lidé řeknou ‚my o to zájem nemáme‘. Pak je situace na to, domluvit se se zástupcem Normy, že nemá smysl do toho dál investovat,“ dodal s tím, že důležitou informací pro něj bude i počet hlasů pod jednotlivými peticemi.

Udělení stavebního povolení má aktuálně na stole Chráněná krajinná oblast České středohoří, která může a nemusí udělit výjimku z ochrany zvlášť chráněných rostlin a živočichů.

Spustit audio

Související