Společně pro vodu: Podzemní stěna u dolu Turów není tak funkční, jak si polská strana myslela

27. červen 2023 16:00

Těžba v polském příhraničním hnědouhelném dole Turow způsobuje na území Česka ekologickou újmu. Tvrdí to iniciativa Společně pro vodu. Vyplývá to podle ní z ročního měření poklesu spodní vody.

Čtěte také

Na obou stranách stěny u dolu Turów jsou vrty, pomocí kterých odborníci měří případný pokles hladiny spodní vody. Z celoročního monitoringu má podle iniciativy Společně pro vodu vyplynout, jestli podzemní stěna zabránila úbytku vody na českém příhraničí. Výsledky tohoto měření budou stěžejní pro další případná opatření.

Podle iniciativy se z výsledků měření zjistilo, že stěna pravděpodobně není tak funkční, jak si polská strana myslela. Iniciativa Společně pro vodu poukazuje na problém s úbytkem vody, který řeší obyvatelé obce Uhelná na Frýdlantsku. Z vrtu v Uhelné podle nich ubyvá voda.

Zástupci iniciativy dnes (27. června 2023) také na jednání v Praze uvedli, že se čísla z měření odlišují od výsledků na polské straně. Potřeba je podle nich vycházet z čísel na české straně dolu, nikoliv na polské.

Konkrétně to tvrdí například hydrolog Adam Říčka z Masarykovy univerzity v Brně. Není podle něj důležité to, jaká je hladina vody u stěny u dolu, ale kolik podzemní vody mají obyvatelé příhraničí.

Iniciativa Společně pro vodu navrhuje, aby Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo do 15. července 2023 veškeré informace, které má od uzavření dohody, a aby při rozhodování o funkčnosti stěny pracovalo se všemi daty, která má k dispozici. Roční monitorovací období, které má vyhodnotit funkčnost stěny, končí v pátek 30. června 2023.

Iniciativa Společně pro vodu také požaduje, aby vláda navrhla Polsku buď rozšíření stěny, nebo omezení těžby. Podle nich by také Poláci měli vytvořit aktuální hydrogeologický model, na základě kterého budou preventivně snižovat ekologickou újmu.

Čtěte také

V únoru 2021 Česko kvůli rozšíření těžby v Turówě zažalovalo Polsko u Soudního dvora Evropské unie a generální advokát dal žalobě za pravdu. Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv dolu na životní prostředí. Soudní dvůr poté rozhodl, že Polsko musí těžbu okamžitě zastavit.

Polsko to odmítlo a Soudní dvůr mu vyměřil pokutu půl milionu eur denně. Jednání Prahy a Varšavy nakonec vyústilo v podpis česko-polské dohody, v rámci které poslali Poláci do Libereckého kraje kompenzaci 35 milionů eur. Peníze by mělo hejtmanství použít na vybudování potřebné vodárenské infrastruktury v příhraničí.

Iniciativu Společně pro vodu tvoří Sousedský spolek Uhelná, ekologické Hnutí Duha a také zájmové právnické sdružení Frank Bold. Mezi jeho příznivce patří například ekologická organizace Greenpeace nebo společnost přátel přírody Čmelák.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související