Severočeská vodárenská společnost začala rekonstruovat Úpravnu vody Machnín. Jde o první stavbu spolufinancovanou z Fondu Turów

23. červen 2023 11:50

Modernizace Úpravny vody Machnín má zajistit dostatek pitné vody pro oblasti u hranic s Polskem. Obce na Hrádecku, Chrastavsku a Frýdlantsku trpí jejím nedostatkem v souvislosti s těžbou v polském hnědouhelném dole Turów.

Rekonstrukce úpravny za 164 milionů korun je první stavbou spolufinancovanou z Fondu Turów. V současné době je ve fondu i na další opatření proti úbytku vody celkem 896 milionů.

Úpravna by měla být hotová v listopadu 2025. Bude na místě staré úpravny postavené ve 30. letech 20. století, která byla od roku 2005 mimo provoz. Budovu už zbourali a na jejím místě bude moderní zařízení. „Nahradí zdroje pitné vody na Chrastavsku a Hrádecku, je ale potřeba tu vodu tam dostat, což si vyžádá výstavbu zhruba 12 kilometrů dlouhého přivaděče do Uhelné. Nebude se stavět celý, tři kilometry se budou rekonstruovat a čtyři kilometry budou úplně nové," uvedl generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Bronislav Špičák Špičák.

Také v Hrádku nad Nisou jsou připraveni začít s výstavbou potrubí, které vodu dovede až do Václavic. „Máme vysoutěženého zhotovitele, máme vodoprávní povolení a jakmile se spustí na Státním fondu Životního prostředí výzva, která by měla podpořit rozvoji vodárenské infrastruktury pitné vody, tak okamžitě podáváme žádost a budeme čekat, jak dopadneme. Chci věřit, že příští rok (2024) se vodovod ve Václavicích spustí," řekl starosta Hrádku Josef Horinka (Starostové pro Liberecký kraj).

Kvůli zajištění vody pro zhruba 15 000 obyvatel u hranic s Polskem připravily Severočeská vodárenská společnost a Frýdlantská vodárenská společnost projekty za více než 1,5 miliardy korun.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio