Směna dokončena: Část Papírového náměstí teď patří městu Liberec

29. březen 2021 16:49

Liberecká radnice směnila zhruba deset tisíc metrů čtverečních na Papírovém náměstí s firmou S Group za pozemky na Kunratické. Jaké plány s náměstím radnice má a jak by do budoucna mohlo vypadat, zjišťovala Jana Pšeničková.

Čtěte také

Mohlo by být centrem, které Liberec prakticky nemá. I takové jsou plány s Papírovým náměstím, kde město získalo pozemky o rozloze zhruba deset tisíc metrů čtverečních. Řadu let zanedbávaná část města by teď měla získat novou tvář. Jeho proměna ale bude velmi pozvolná.

Město Liberec začne úklidem prostoru. Pracovníci Technických služeb nejprve postupně odstraní nepořádek, odpadky, upraví zeleň a postupně zruší i některé ploty. Na dočasnou dobu tam také zřídí parkoviště pro asi čtyřicet aut. Kancelář architektury města zároveň začala připravovat urbanistickou soutěž, kterou chce vyhlásit nejpozději začátkem června, formu schválí Česká komora architektů a probíhat bude v otevřené podobě. Přihlásit se tedy mohou zájemci ze zahraničí i z Čech.

Podle Jiřího Janďourka, vedoucího kanceláře, by mělo jít o soutěžní dialog, kdy si město po prvním kole vybere do těch dalších už jen konkrétní ateliéry, se kterými pak dojde k finální podobě. Výsledek chce znát do konce roku.

Pohled od bývalé továrny Linser k takzvané Myší díře

Městu nově patří část území kolem bývalé továrny Linser a část přilehlého bloku směrem k takzvané Myší díře. Ještě před vyhlášením soutěže chce dát radnice prostor i odborné veřejnosti, Liberečanům a hlavně majitelům zbývajících pozemků, aby se vyjádřili, co na náměstí chtějí mít.

Pro město zůstává i nadále prioritou výstavba 140 nových bytů. Už teď funguje na náměstí několik podniků a bister, která vyhledávají hlavně mladí lidé. Podle Janďourka by to jednou měla být kreativní čtvrť, která bude žít celý den a bude jakýmsi centrem, které Liberec nemá.

Několik plánů, jak Papírové náměstí změnit, už se v minulosti objevilo. Například španělská developerská společnost tam chtěla postavit šestipatrový dům se 105 byty a komerčními prostory, a to mezi ulicemi U Stoky a Na Příkopě. Proti tomuto projektu se ale objevila řada protestů. K oživení místa mělo přispět i založení spolku Zbytek. To si dává za cíl ochránit tuto specifickou městskou část Liberce a z přilehlých jižně orientovaných teras vytvořit klidovou zónu s parkem.

autoři: Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související